Orban: Proširenje EU na Zapadni Balkan je naš prioritet, što pre primiti Srbiju

Viktor Orban
Izvor: Kosovo Online

Mađarski premijer Viktor Orban ističe da je proširenje EU na Zapadni Balkan prioritet Budimpešte tokom predsedavanja Uniji i da Srbija mora što pre pristupiti, jer će u suprotnom izabrati saradnju s drugim partnerima.

"Moramo završiti stari zadatak širenja pre nego što krenemo u novo proširenje sa Ukrajinom. Ako ne integriramo Srbiju što je pre moguće, izgubićemo je. Srbija ima druge opcije. Upravo je sklopila sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom", upozorio je Orban u intervjuu novom bečkom magazinu "Evropski glasovi" (European voices) dnevnika Prese i Društva za spoljnu politiku i UN.

On je podvukao da je glavni prioritet Mađarske tokom predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, proširenje na Zapadni Balkan.

U vezi sa ratom u Ukrajini kazao je da dugo nije računao da može doći do napada Rusije ne tu zemlju.

"Međutim dve nedelje pre početka rata bio sam u Moskvi i imao sam osećaj da je invazija moguća. Nakon moje posete sam generalnom sekretaru Nato preneo moj utisak i rekao da se nalazimo u problemu, jer Rusi smatraju da pre ili kasnije konflikt sa Ukrajinom moraju rešiti silom, ako ta zemlja želi pristupiti vojnoj alijansi", objasnio je Orban u razgovoru sa nekadašnjim austrijskim kancelarom Volfganom Šiselom.

Podsetio je da je još 2008. godine govorio da je jedina mogućnost da se spreči taj rat započinjanjem pregovora o članstvu Ukrajine u Nato.

"Verovatno ne bi postigli dogovor sa Ukrajinom, ali bi dobili na vremenu kako bi razmislili kako da rešimo pitanje veoma konfrontativnog stava Rusije. To sve ne umanjuje odgovornost Rusije. Ali mi nismo iskoristili sva diplomatska sredstva da sprečimo konfrontaciju", rekao je on.

Orban je kazao da je jedina opcija za Ukrajinu sada „da bude neutralna zona između Rusije i Zapada“.

"Ako ovo ne uspe, onda će Ukrajina izgubiti svoju teritoriju. Rusi će uništavati Ukrajinu iznova i iznova", upozorio je Orban.

On je rekao da će „Mađarska dati sve od sebe da barem postigne prekid vatre i stvori situaciju o kojoj se može pregovarati“.

Upitan da uporedi rat u Ukrajini sa mađarskim ustankom 1956. godine, Orban je rekao da „Ukrajina ne štiti Evropu“.

"Oni ne brane Evropu, za razliku od tadašnje Mađarske. Ukrajina nama Evropljanima ne nudi nikakvu dodatnu sigurnost jer je većina nas već članica Natoa, koji je mnogo jači od Rusije. Nema rizika da Rusija napadne članicu Natoa", dodao je on. "

Govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament kazao je da bi se trebalo vratiti starom sistemu izbora, da nacionalne skupštine u parlament EU šalju svoje predstavnike umesto direktnog izbora evropskih poslanika.

Aktuelni Evropski parlament nazvao je "ludilom".