Orban traži da se na samitu EU ne odlučuje o pristupnim pregovorima Ukrajine

Viktor Orban
Izvor: Kosovo online

Mađarski premijer Viktor Orban pisao je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu sa zahtevom da se odobravanje pregovora Ukrajini za članstvo u Evropskoj uniji (EU) skine s dnevnog reda samita sledeće nedelje, prenosi RSE.

U pismu Mišelu, koji će predsedavati samitom u Briselu, Orban je upozorio da se ne stavlja na dnevni red razmatranje milijardi dolara finansiranja Ukrajine, navodeći da su obe teme osuđene na propast.

Orban, koji je održavao veze s Moskvom čak i kada je EU uvela sveobuhvatne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, tvrdi nedeljama da Kijev nije spreman da počne pregovore o pristupanju EU.

Orban je pozvao Mišela da ne insistira na donošenju odluke na Evropskom savetu o tim pitanjima u decembru "jer će očigledan nedostatak konsenzusa neizbežno dovesti do neuspeha", preneo je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

On je insistirao da je prvo potrebna "strateška diskusija" o članstvu Ukrajine u EU i upozorio da bi forsiranje odluke moglo da uništi jedinstvo EU.

"Savet mora da izbegne ovaj kontraproduktivan scenario radi jedinstva, koje je naša najvažnija prednost", naveo je u drugom pismu Mišelu za dve nedelje o budućem članstvu Ukrajine u EU. U pismu, ipak, nije direktno navedeno da će Mađarska staviti veto na poteze za otvaranje pregovora o članstvu sa Ukrajinom.

Odluke o proširenju bloka i reviziji njegovog dugoročnog budžeta, koji uključuje 50 milijardi evra pomoći Kijevu, moraju jednoglasno da se dogovore svih 27 zemalja članica.

Mišelova kancelarija odbila je da komentariše Orbanovo pismo, navodi AP.

Mišel je otputovao u Budimpeštu prošle nedelje posle Orbanovog prvog pisma u kojem je pozvao na promenu strategije politike EU prema Ukrajini. Posle sastanka sa Orbanom 27. novembra, Mišel je objavio poruku na mreži „X“ naglašavajući važnost jedinstva EU, rekavši da to "zahteva stalni napor i da je to naša glavna snaga".

Evropska komisija prošlog meseca je preporučila da se Ukrajini dopuste otvaranje pristupnih pregovora kada se pozabavi korupcijom, problemima lobiranja i ograničenjima koja bi mogla sprečiti manjine u zemlji da uče i čitaju na svojim jezicima.

Orban je rekao da bi dopuštanje početka pregovora o pridruživanju, iako nisu ispunjeni svi preduslovi, označilo kraj politike proširenja EU "kao objektivnog instrumenta zasnovanog na zaslugama".