Orban: Pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji nije u interesu Mađarske

Viktor Orban
Izvor: Kosovo online

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom trenutno nije u interesu Budimpešte i da bi se Evropska unija (EU), umesto toga, trebala odlučiti za "strateško partnerstvo" s tom zemljom, razorenom ruskom invazijom, piše Radio slobodna Evropa.

Ukrajina je dobila status kandidata za članstvo u EU u junu prošle godine. U poslednjem izveštaju o napretku, Evropska komisija je prošlog meseca preporučila otvaranje pregovora s Ukrajinom nakon što za to ispuni potrebne uslove.

"Ja bih bio za to da EU prvo postigne sporazum o strateškom partnerstvu s Ukrajinom", rekao je Orban u intervjuu za mađarski državni radio, dodajući da bi takvo partnerstvo moglo potrajati i do deset godina dok se Ukrajina ne prilagodi zahtevima Unije.

Orban je ponovno govorio protiv nastavka pružanja finansijske pomoći Ukrajini.

"Evropa ima ekonomskih problema, ali u međuvremenu baca novac - šalje vagone oružja i novca u Ukrajinu", rekao je Orban.

Orban i njegova vlada u nekoliko navrata su istupali protiv pružanja vojne pomoći EU Ukrajini, tvrdeći da bi takva pomoć samo produžila rat.

Lideri EU sastaće se sredinom decembra u Briselu da razgovaraju o otvaranju zvaničnih pregovora o budućem pridruživanju Ukrajine.

Mađarska se, kao veliki primalac sredstava EU, našla pod sve jačim kritikama "zbog odstupanja od demokratskih normi".

Komisija već skoro deceniju optužuje Orbana za demontažu demokratskih institucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina. Orban, koji je na funkciji od 2010. godine, negira optužbe.

Orban se takođe više puta sukobio sa EU otkako je Rusija prošle godine započela rat u Ukrajini.

On je kritikovao sankcije koje su zemlje članice usvojile protiv Rusije kao uglavnom neefikasne i kontraproduktivne, a prošlog meseca se sastao sa Vladimirom Putinom na retkom sastanku ruskog predsednika sa liderom neke zemlje EU.

EU je pre gotovo godinu zamrznula milijarde evra kohezionih fondova dodeljenih Mađarskoj zbog njenog neuspeha da sprovede reforme u oblasti vladavine prava.