Orden za nobelovce Handkea, Cajlingera i Kandela

Peter Handke i Aleksander Van der Belen Orden
Izvor: Facebook

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen uručio je večeras Veliku zlatnu medalju časti na lenti za zasluge nobelovcima - piscu Peteru Handkeu, kvantnom fizičaru Antonu Cajlingeru i biohemičaru Eriku Kandelu.

Handke je jedan od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske književnosti.

Nekoliko puta boravio je na Kosovu, ističući često da su Srbi sa tog područja najveći tragičari i junaci današnjice. Nikada nije krio svoju naklonost prema Srbima, kritikovao je zapad zbog NATO agresije 1999. godine, a i sam je zbog takvih stavova često bio na meti kritika.

Van der Belen je istakao da su Handke, Cajlinger i Kandel, svako u svojoj oblasti, dali izvanredan doprinos i dobili najveće moguće priznanje - Nobelovu nagradu.

Handke je Nobelovu nagradu za književnost dobio 2019. godine, Cajlinger je pre dve godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku, dok je Kandel Nobela dobio 2000. za fiziologiju i medicinu.

"Tri nobelovca jedan govor – teško", rekao je Van der Belen na početku svog govora.

Istakao je da imaju jedno zajedničko a to je da su se posvetili svom poslu ili pozivu, talentu, tvrdoglavošću, neobičnom inteligencijom.

"Ono što imaju zajedničko, jeste da su ušli na neotkrivena polja i da su morali na početku da savladaju prepreke“, dodao je predsednik Austrije.

Ukazao je da ga posebno raduje što u poslednje 24 godine Nobelova nagrada često odlazi u ruke nekoga iz Austrije.

Velika zlatna medalja časti na lenti najveće je priznanje Austrije.