Poljska: Izglasano nepoverenje vladi Moravjeckog

Zastava Poljske
Izvor: RTV

Vršilac dužnosti premijera Mateuš Moravjecki izgubio je ključno glasanje o poverenju u poljskom parlamentu, prenosi Dojče vele.

Glasanje je pokazalo veliku političku promenu, okončavajući konzervativnu vladavinu i utirući put za povratak Donalda Tuska.

Novi poljski parlament odbacio je predloženu konzervativnu vladu vršioca dužnosti premijera Mateuša Moravjeckog, što je široko očekivani ishod koji otvara put rivalskom proevropskom savezu da formira sledeću vladu.

Za vladu Moravjeckog glasalo je samo 190 poslanika, dok je 266 glasalo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Njegova stranka, Pravo i pravda (PiS) izgubila je većinu, ali je zadržala status najveće pojedinačne stranke na oktobarskim izborima.

Neuspjeh Moravjeckog otvara vrata bivšem poljskom premijeru i bivšem predsedniku Evropskog Saveta Donaldu Tusku. Tusk je predvodio široku pro-EU opozicionu koaliciju u pokušaju da svrgne PiS nakon dva mandata na vlasti.

Odluku o tome koga će prvo nominovati za formiranje vlade nakon izbora donosi predsednik Poljske Andrej Duda, koji je ranije bio saveznik PiS-a.

Duda je nominovao Moravjeckog i PiS, iako nisu imali većinu, rekavši da je uobičajeno da se ova šansa daje najvećoj stranci.

Privremena vlada Moravjeckog je tehnički položila zakletvu, ali je prema poljskim pravilima morala da dobije glasanje o poverenju u roku od dve nedelje kako bi učvrstila svoju poziciju.

S obzirom da je Vlada Moravjeckog propala, parlament bi umesto toga trebao predložiti kandidata na glasanje. To će najvjerovatnije biti Tusk, čije se šanse za pobedu na izborima čine znatno boljim i koji je rekao da veruje da je samo pitanje vremena kada će se pojaviti kao sljedeći premijer.

Tusk, poljski premijer od 2007. do 2014. i tadašnji predsednik Evropskog saveta od 2014. do 2019. godine, vratio se u poljsku politiku na prvoj liniji kao vođa svoje proevropske, centrističke Građanske koalicije 2021. godine.

PiS ima teške odnose sa Evropskom unijom od 2015. godine, često u sporu sa Briselom.

Tusk je obećao da će obnoviti odnose s Briselom po povratku na vlast u Varšavi, delom u nameri da osigura oslobađanje sredstava EU koja su bila zamrznuta usred tekućeg zastoja oko vladavine prava u Poljskoj.