Predsednica Švajcarske: Zajednička deklaracija – snažan signal za mir zasnovan na Povelji UN

Samit o Ukrajini u Švajcarskoj
Izvor: Društvena mreža "X"

Predsednica Švajcarske Viola Amherd pozdravila je usvajanje zajedničke deklaracije na Samitu o miru u Ukrajini kao, kako je istakla, snažan signal međunarodne zajednice za mir, zasnovan na međunarodnom pravu i Povelji UN.

Na samitu su učestvovale 92 države, od kojih su 57 predstavljali šefovi država i vlada.

Zajedničku deklaraciju, međutim, potpisale su 84 zemlje.

Amherd je ukazala da je ishod Samita prvi važan korak na izazovnom putu ka pravednom i trajnom miru u Ukrajini, navodi se u saopštenju objavljenom sa sajtu švajcarske predsednice.

Razgovori su se razgovori fokusirali na tri teme -  nuklearna sigurnost, sigurnost hrane i humanitarna dimenzija sukoba, koja je obuhvatila ratne zarobljenike, proizvoljno zatočene civile i otetu decu.

Kako se navodi u saopštenju, upravo su te teme pogodne za izgradnju poverenja između strana u sukobu, jer bi sporazum u tim oblastima bio od koristi za obe strane. Štaviše, to su pitanja od velikog značaja za mnoge zemlje, delom zbog njihove geografske blizine, a delom zato što su i same pogođene ovim pitanjima.

 Zajedničko saopštenje koje je proizašlo sa samita u Burgenstoku podržala je velika većina država učesnica, što odražava želju država da doprinesu mirovnom procesu.

„Stavovi zauzeti u tri oblasti diskusije stvaraju osnovu poverenja. Takođe je naglašena potreba uključivanja svih strana u sukobu“, dodaje se u saopštenju.

Ovo je bio prvi put da je Švajcarska domaćin ovakvog samita, što je izraz poverenja u tu zemlju, a omogućeno je zahvaljujući globalnoj diplomatskoj mreži Švajcarske.

Amherd je naglasila da će Švajcarska nastaviti da igra aktivnu ulogu u narednom periodu.

Predsednica Amherd i šef Federalnog odeljenja za spoljne poslove (FDFA) Ignacio Casis pohvalili su saradnju sa državama učesnicama i izrazili zahvalnost međunarodnim partnerima i svima koji su doprineli nesmetanom odvijanju događaja.

Bezbednost na samitu obezbeđivale su policija i oružane snage Švajcarske.