Rojters: Kina i zvanično usvojila oštriji jezik prema Tajvanu

Zastava Kine
Izvor: Vikipedia

Kina je i zvanično usvojila oštriji jezik prema Tajvanu, izbacivši pominjanje "mirnog ujedinjenja" u vladinom izveštaju koji je podneo premijer Li Ćiang na otvaranju Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) kineskog parlamenta, piše Rojters.

Kako navode, Kina će ove godine povećati svoju potrošnju na odbranu za 7,2 odsto i na taj način podstaći vojni budžet koji se više nego udvostručio tokom 11 godina od kada je na funkciji predsednik Si Đinping.

Povećanje odražava stopu predstavljenu u prošlogodišnjem budžetu i opet je znatno iznad vladine prognoze ekonomskog rasta za ovu godinu.

Tenzije su, kako piše Rojters, naglo porasle poslednjih godina oko Tajvana, ostrva koje Kina smatra svojim.

Li Mingđiang, stručnjak za odbranu na Školi međunarodnih studija Rajaratnam (RSIS) u Singapuru, rekao je da je Tajvan glavni faktor u potrošnji na odbranu za Peking.

Istovremeno, Kina je zvanično usvojila oštriji jezik protiv Tajvana pošto je objavila budžetske brojke, izbacivši pominjanje "mirnog ujedinjenja" u vladinom izveštaju koji je podneo premijer Li Ćiang na otvaranju Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) kineskog parlamenta.

Iako nije prvi put da je Kina izostavila reč "mirno", promena jezika se pomno prati kao mogući znak odlučnijeg stava prema Tajvanu.

Ministar odbrane ostrva rekao je u utorak da će tajvanske oružane snage povećati broj raketnih vežbi koje održavaju ove godine.

Ven-Ti Sung, politikolog i saradnik u Atlantskom savetu, rekao je da je jezik koji se koristi u Kini za Tajvan "umereno očvrsnuo".

"Čini se da Peking balansira između projektovanja povećane čvrstoće na Tajvan i stabilizacije odnosa sa međunarodnim prijateljima Tajvana", dodao je.