Mađarski parlament odobrio prijem Švedske u Nato

NATO
Izvor: RTV

Mađarski parlament odobrio je prijem Švedske u Nato, preneo je Rojters.

Članstvo Švedske u Natou podržalo je 188 poslanika u mađarskom parlamentu, čije je otklonjena poslednja prepreka za istorijski korak, prijem te nordijske zemlje u Nato Alijansu. Šest poslanika je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Ovakav ishod glasanja usledio je nakon posete švedskog premijera Ulfa Kristersona Mađarskoj, tokom koje su dve zemlje potpisale sporazum o oružju.

Vlada premijera Viktora Orbana suočila se sa pritiskom saveznika iz Natoa da se uskladi i "zapečati" pristupanje Švedske Alijansi.

"Konačno je to učinjeno, Švedska je 32. članica Alijanse i na ovaj način je Nato postao jači", rekla je u parlamentu Agnes Vadai, poslanica opozicione stranke Demokratska koalicija (DK).

Stokholm je odustao od politike nesvrstavanja radi veće bezbednosti u okviru Severnoatlantskog saveza nakon rata u Ukrajini.

Dok je Finska prošle godine postala članica Natoa, Švedska je čekala jer su Turska i Mađarska, koje imaju bolje odnose sa Rusijom od drugih članica Alijanse, imale prigovore.

Turska je uskratila ratifikaciju švedskog članstva zahtevajući oštrije akcije protiv militanata iz Radničke partije Kurdistana (PKK) za koju tvrdi da su se nastanili u Švedskoj. Švedska je promenila zakone i ublažila pravila o prodaji oružja kako bi umirila Tursku.

Predsednik Tajip Erdogan je takođe povezao ratifikaciju sa američkim odobrenjem prodaje borbenih aviona F-16 Turskoj, pri čemu Ankara sada očekuje da SAD rade na obezbeđivanju podrške američkog Kongresa.

Mađarsko odugovlačenje bilo je manje jasno po svojoj prirodi, jer je Budimpešta uglavnom izražavala ljutnju zbog švedske kritike pravca demokratskog razvoja pod nacionalističkim premijerom Orbanom, a ne bilo kakvim konkretnim zahtevima.

Orban koji je odbio da pošalje oružje susednoj Ukrajini i više puta kritikovao sankcije Zapada Rusiji u ponedeljak je ponovo pozvao na prekid vatre u Ukrajini.

Pristupanje Švedske, koja nije bila u ratu od 1814. godine, i Finske, je najznačajnije proširenje Alijanse od njenog širenja na istočnu istočnu Evropu '90-ih godina.

Ratifikaciju bi za nekoliko dana trebalo da potpišu predsednik mađarskog parlamenta i predsednik republike.