Zbog čega je za NATO važno da održi vojne manevre na Kosovu i da u njima učestvuju KBS?

Nato vojska
Izvor: Istraga

Vojna vežba "Defender Evropa 23”, koju predvode američke i NATO snage, održava se od 21. maja do 2. juna na širem prostoru Evrope, ali je u našem regionu glavna vest da se deo manevara odigrava i u Albaniji, Severnoj Makedoniji i na Kosovu. Podatak da u vežbi učestvuje i 1.300 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga govori o sve bližim vezama NATO sa Kosovom. Zašto je najvećoj vojnoj alijansi važno da se na teritoriji Kosova održe ovakvi vojni manevri, uprkos tome što se na taj način izlazi iz okvira Rezolucije 1244 UN?

Sagovornici Kosova onlajn ocenjuju da je Kosovo strateški važno za NATO, ali i da Priština vojne manevre, koji se izvode u okviru vojne vežbe koristi kao "zlatnu priliku" da se dokaže kao najveći prijatelj SAD na Balkanu.

General u penziji i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković kaže za Kosovo onlajn, da je Kosovo strateški važna teritorija za NATO snage pa da im je zbog toga i važno da održe zajedničke manevre sa KBS. 

"Ako se vratimo unazad i setimo se šta se sve odigralo na Kosovu i Metohiji, od one agresije 1999. godine pa nadalje, videli smo da su se tu uselile međunarodne snage. Baza Bondstil je podignuta i ne mislim da će tu bazu napustiti NATO dugi niz godina. Još ako analiziramo ko je formirao takozvane Kosovske snage bezbednosti, ko ih je opremio i obučavao jasno je da je to NATO radio", kaže Diković. 

On je dodao da se iz svega toga vidi sa su KBS tvorevina NATO i naglasio da se manevri na Kosovu sa KBS održavaju da bi se postigla interoparabilinost. 

"Važno je da se interoparabilnost postigne i da te Kosovske snege bezbednosti, koje imaju sve karakteristike i obrise vojske po formi i organizaciji, mogu da učestvuju širom sveta u tom savremenom kolonijalizmu, u misijama i tome  slično", rekao je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije. 

On je dodao da nikako ne sme da se zaboravi da je prostor Kosova strateški važan za NATO, odnosno SAD.

"Za to ima nekoliko razloga, prvo geostrategijski položaj, sama konfiguracija prostora Kosova, blizina jugoistoka Evrope, prenošenje dejstava ka Pacifiku, operativna dubina u slučaju nekih opasnosti sa Istoka i tome slično. To se definitivno može podvesti i pod strateški interes NATO", navodi general u penziji. 

Dodaje da se na samostalnosti Kosova radilo 30 godina. 

"Ona je izvedena nepoštovanjem sporazuma, nepridržavanjem onoga što se dogovori. Radi se samo ono što je u interesu velikih sila. To je njihov interes i njihova zona uticaja, njima je važno da se oni strateški nalaze na tom prostoru. Te vežbe NATO daju "vetar u leđa", oni na taj način potvrđuju svoju državnost. Za sve zemlje članice NATO, osim za onih pet koje nisu priznale nezavinost Kosova, Kosovo je nezavisna država, oni se tako ponašaju i odnose prema tome", ističe Diković. 

Naglašava da Srbiji ostaje borba i da je veliki pomak učinjen u poslednje vreme.
 
"Sve je dobro dok se ne prizna, kada se prizna tada je sve završeno. Treba raditi, ne treba odustajati, teško je da se promeni svetsko javno mnjenje, ali treba biti uporan i govoriti istinu i samo istinu što se tiče prostora Kosova i Metohije. Kao što nismo mogli pretpostaviti da će se SFRJ tako raspasti, prošlo je vreme, pa se to desilo, tako je slučaj i sa Kosovom. Za sve dođe vreme, samo strpljivo i ne priznavati. To puno boli, ali mormamo da budemo uporni i pravimo prijatelje od neprijatelja", zaključio je Diković. 

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da postoje dva bitna elementa kada je reč o održavanju manevra NATO snaga na Kosovu.
 
"Jedan element je da oni KBS, odnosno Kosovo priznaju, i za njih je saradnja sa tom organizacijom nešto što se podrazumeva. Drugi bitan element je to da su to vežbe koje se sada odigravaju na podurčju čitave Evrope i nisu usresređene samo na Kosovo i na nas. Naslovne strane nekih medija i kod nas, koji samo prepoznaju aktivnosti NATO sa KBS, to je jedan spin u kome se nešto izdvaja iz konteksta činjenica. Amerika gleda stvari u drugačijem fokusu, oni gledaju stvari globalno i osnova njihovih aktivnosti ove godine na području regiona je provera gotovosti snaga koje iz SAD šalju kao pojačanje", navodi Radić za Kosovo onlajn. 

Dodaje da je NATO organizovao niz vežbi na bileteralnom ili multilateralnim nivoima  u okviru jedne velike vežbe. Manevri se odvjaju na Kosovu, u Crnoj Gori, u Hrvatskoj, u Grčkoj, u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji. 

"To je jedan mnogo širi kontekst, a ako kažemo da to ima samo veze sa nama, onda je to ona naša sebična priča - mi i ostatak sveta. Nije baš tako. Ono što je za nas bitno jeste da su KBS to prepoznale kao priliku da grade referncu za sebe. Oni su mogli u tim vežbama da učestvuju u nekom manjim formatom, sa formatom voda, čete. Što se tiče Amerrikanaca to bi bio potpuno prihvatljiv pomak. Međutim oni to koriste kao priliku da se afirmišu, da angažuju sve što mogu da angažuju", smatra  Radić. 

Dodaje da će KBS upotrebiti sve što ima od veština i znanja da bi pokazali svoju privrženost Americi. 

"To je nešto što odavno prepoznajemo, nastojanje kosovskih vlasti da se što je više moguće identifikuju sa Amerikancima. Imali smo to kroz niz poteza i sada imamo i na vojnom planu", rekao je Radić.

Dodaje da orgaanizovanje vežbi ima veze sa Rusijom i ratom u Ukrajini, ali ne i sa našim protorom. 

"Ova važba, koja je u toku, planirana je pre dve godine, jer oni svake dve godine rade proveru angažovanja snaga iz SAD koje se prebace u Evropu sa vojnom opremom  naoružanjem ili  deo tih snaga i naoružanja koji se nalaze u bazama u Evropi. Ta vežba je najavljena daleko pre početka rata u Ukrajini. U međuvremenu okolnosti su dovele do toga da je ta vežba dobila drugu formu i da ona predstavlja otvorenu poruku Rusima o spremnosti Amerikanaca da pokriju konkretno ono što nas zanima, južno krilo NATO-a. Težište te vežbe nije na Kosovu i Metohiji, njeno težište je u delti Dunava. Amerikanci prebacuju svoju brigadu koja se raspršila po bataljonima na prostoru Grčke, Albanije , Kosova i Metohije i Severne Makedonije", rekao je Radić. 

Dodaje da će kraj vežbe biti u Rumuniji gde će se spojiti svi i prikazati "nešto što je uzvraćanje prema Rusiji".
 
"U Prištini su ovo prepoznali kao zlatnu priliku da pokažu da su najveći prijatelji Amerikanaca", zaključio je Radić.