Bećirović: Talibani su američki brend, izbeglice neće raditi protiv interesa SAD na Kosovu

Talibani
Izvor: Tanjug

Talibani su američki produkt i oni su se obavezali da neće raditi protiv interesa SAD, tako da je bezbednosni rizik od dolaska izbeglica iz Avganstana na Kosovo veoma mali, navodi u intervjuu za Kosovo onlajn Zijad Bećirović, direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane.

Kako ističe Bećirović "talibani su se obavezali da neće raditi protiv interesa SAD i njenih saveznika Sporazumom iz Dohe od 29. februara 2020".

"Tako da u osnovi dolazak avganistanskih izbeglica predstavlja mali rizik, a ne treba ni zaboraviti da su talibani američki produkt iz 90-tih godina prošlog veka". 

Da li je moguće među izbeglicama koje će iz Avganistana doći na Kosovo da se "ubace i talibani"?

Talibani nikada nisu bili "smrtni neprijatelji“ SAD. Oni su američki produkt iz 90-tih godina prošlog veka. Oni su kao njihov brend i tim brendom menadžerišu. Sada su se odlučili da talibani budu pretnja njihovim ključnim protivnicima Iranu, Kini i Rusiji. Talibani su se obavezali u Drugom poglavlju Sporazuma iz Dohe, da neće nikada dozvoliti da pojedinci i organizacije koriste njih i Avganistan za izvođenje bilo kakvih akcija protiv SAD i njenih saveznika tako da su opasnosti smanjene na minimum.

Zašto su se SAD povukle iz Avganistana. Kome to najviše šteti?

Predsednik Bajden je izvršio odluku o povlačenju američkih snaga, koju je već doneo predsednik Tramp. U proteklih 20 godina mogli ste tehnički obučavati vojnike bez odgovarajućeg morala, koji je ipak presudan. Moral Avganistanaca kao ponosnog naroda je posvećenost Avganistanu kao svojoj zemlji, a ne omraženom režimu. Kroz istoriju su dokazali da vole svoju domovinu. SAD su se povukle iz Avganistana, jer su se promenile geopolitičke okolnosti. Sada je vlast u rukama talibana, koji predstavljaju pretnju američkim protivnicama: Iranu, Kini i Rusiji. Povlačenje najviše koristi SAD. Najveća šteta Iranu, Kini i Rusiji. Trenutno povlačenje američkih snaga verovatno je najveći uspeh Bajdenove administracije. Ovo možda na prvi pogled ne izgleda tako. Protivnik, koji postoji već 20 godina, postao je kao partner koji neće biti pretnja SAD nego njegovim protivnicima. Još jednom ponavljam da prema Sporazumu iz Dohe, u drugom poglavlju, talibani su se obavezali da neće dozvoliti Al-Kaidi ili bilo kojoj organizaciji i pojedincu da logistički ili na drugi način prete SAD ili njihovim saveznicima sa njihove teritorije.

Albanija koja je najavila da će primiti izbeglice uz Avganistana već godinama udomljava oko 3.000 pripadnika iranskog MEK-a. Koliko su oni po religijskoj doktrini slični hiljadama Avganistanaca koji će sada doći u Albaniju?

Albanija je pouzdan saveznik SAD. To se pokazalo i prilikom utočišta u Albaniji ratnih zarobljenika iz Avganistana (Gvantanamo).  Sasvim sigurno da MEK (Mujahedin-e-Khalq) ne bi došao u Albaniju bez posredovanja odnosno uloge SAD. Albanija je imala i ima korektne odnose sa Iranom. Ne zaboravimo da je doktrinarna veza Albanaca sa šiitskim islamom Bektaši red, koji upravo u Tirani ima svoje glavno sedište za ceo svet. U istoriji Albanije važni lideri su upravo dolazili iz Bektaši zajednice. Većina nekadašnjeg lokalnog osoblja koje je radilo za koalicijske snage u Avganistanu su suniti, hanefijske versko pravne škole (mezheba). Dok su pripadnici MEK-a iz Irana i oni su šiiti. Albanci su dominantno suniti, hanefijske versko pravne škole, dok imaju i bektašijski sufijski red, koji je doktrinarno blizak šiitima. Tako da doktrinarna povezanost postoji. Međutim ovde je daleko važnija politička povezanost i različiti interesi.

Zašto SAD ne prime odmah sve civile iz Avganistana zašto se razmeštaju u Albaniju i na Kosovo po vama?

SAD ima svoje saveznike i partnere. Sasvim sigurno u regionu je to Albanija. Albanija ima tradicionalne partnerske, savezničke i prijateljske odnose sa SAD. To nije politika kontriranja i konfrontacije nego saradnje i poverenja. Takav odnos prema SAD je nagrađen i odnosom SAD prema kosovskom pitanju i generalno Albancima.

Kakva je u svemu tome uloga Srbije?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jedan od retkih u Srbiji u protekle tri decenije, koji je shvatio i razumeo važnost odnosa sa SAD. Politika kontriranja i konfrontacije sa SAD nije ništa dobro donela mnogo većim državama, a kamo li malim državama. Toga je jedino svestan predsednik Srbije Vučić, koji je napravio značajne i pragmatične iskorake u odnosima sa SAD. Sasvim sigurno vizionarstvo predsednika Vučića je i pokretanje „Otvorenog Balkana“ kao korak ka jačanju pozicije Srbije u međunarodnom odnosima i osnaživanje bilateralnih odnosa Srbije sa SAD. Srbija je ponudila usluge prilikom evakuacije iz Kabula odnosno Avganistana, državljanima država regiona što su neki i iskoristili. Generalno Srbija i Srbi uvek su napredovali kada su bili naslonjeni i okrenuti ka Zapadu.

Ja
17. Avgust 2021.
Tu se nikad nezna ali toliko poverenja nesme biti trebate biti oprezni tog povenja nema kao sto se i vidi sta se sve u svetu radi budite oprezni nikada se nezna sta cese desiti?!!!
Mali Mrav
18. Avgust 2021.
Mi smo pre mali da shvatimo što se dešava u svijetu ali znam kad se Rogati biju treba se dobro paziti gdje se nalaziš i što radi i moliti Boga da što prije dođe do mira.