Dagdelen: Berlin znao da je Tači povezan sa organizovanim kriminalom

Sevim Dagdelen
Izvor: Reporteri.net

Levica je uvek kritikovala priznavanje kosovske secesije nakon NATO agresije na Jugoslaviju, koja je bila suprotna međunarodnom pravu. Savezna vlada Nemačke je najkasnije od 2005. godine, preko obaveštajne agencije BND, znala za povezanost Hašima Tačija sa ogranizovanim kriminalom na Kosovu, izjavila je poslanica Levice u Bundestagu Sevim Dagdelen u intervjuu za Novosti.

"Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte obelodanila je njegovo učešće u zločinačkom sistemu šverca organa 2008. Ništa od ovoga nije sprečilo nemačku vladu da nastavi da podržava Tačija i administarciju sa snažnim uticajem organizovanog kriminala. Ne očekuje se da će Savezna vlada ispraviti ovu grešku, mada je Kosovo priznato za zasebnu državu od strane islamista poput Erdogana ili diktatura u Saudijskoj Arabiji, ali ne i od svih članica EU", odogvara Dagdelen na pitanje mogu li optužbe za ratne zločine protiv nekadašnjih lidera OVK da promene pozicije zvaničnog Berlina kada je reč o nezavisnosti Kosova.

Očekujete li da Tači i ostali budu osuđeni?

Na odgovornim tužiocima je da dokažu krivicu optuženih za ratne zločine, uključujući mučenje i ubistva stotine Srba, Roma i kosovskih Albanaca koji se nisu slagali sa Tačijem i OVK. A na odgovornim sudijama je da odgovorne privedu pravednoj kazni. Ne samo ubistvene bande kosovsko-albanske OVK, koja je delovala kao kopnene trupe NATO 1999, već i one odgovorne za agresiju iz samih NATO država, uključujući Bila Klintona, Tonija Blera i Gerharda Šredera sa njegovim ministrom spoljnih poslova Joškom Fišerom. Kršenje međunarodnog prava i podržavanje zločina OVK od strane NATO okupacionih snaga više ne sme ostati nekažnjeno.

Upozoravali ste da EU gura proširenje u zapećak, pokušavajući da potisne uticaj Rusije na Balkanu, dok se od Srbije očekuje da odustane od Kosova…

Ako pogledamo kako EU postupa sa zemljama Balkana, stećićemo snažan utisak da postoji politika "evropskog zadnjeg dvorišta". To je neshvatljivo, posebno u odnosu na Srbiju kojoj se priznavanje Kosova nameće kao preduslov za pristupanje EU, dok ni sve članice EU ne prizanju jednostrano proglašenu nezavisnost.

Koje posledice mogu biti što EU ne osuđuje velikoalbanske planove?

Priznavanjem secesije Hrvatske i Slovenije, na podsticaj nemačke spoljne politike ranih devedesetih, otvorena je Pandorina kutija. Međunarodno pravo je teško narušeno, a teritorijalni integritet i suverenitet podrivani su po nečijoj volji. Nije predvidivo da će se EU suprotstaviti jednostranom pomeranju granica u Evropi. Međunarodno pravo se bavi nečim po narudžbi, tj. u zavisnosti od mogućih sticanja geopolitičkih prednosti.

Plašite li se za bezbednost, jer ovo nije prvi put da govorite o situaciji na Kosovu, povezanosti politike i kriminala?

Zbog neprijateljstva i pretnji i dalje sam pod policijskom zaštitom. Zato sam manje zabrinuta za sebe nego za bezbednost mogućih svedoka u procesu za ratne zločine protiv Tačija i Veseljija. Specijalni sud za Kosovo mora osigurati da mogući svedoci ne budu zastrašivani ili čak ubijeni, kao u slučaju Haradinaja.

Volkov
12. Novembar 2020.
Bravo za hrabrost i iskrenost. Nemacka Srbiji nikada nije bila prijatelj i nece ni biti, jer Srbija njihovu cizmu nikada nije podnosila. U EU nas zato nece ni primiti sto i nije tako bitno. Bitna je srbska sloga.
Ja
12. Novembar 2020.
Svi oni koji znaju treba i trebali su hapsiti sve te zlocince iz ovk a ne da setaju slobodno po slobodnim prostorijama i ubijaju svakoga pogotovo svedoke oni to svi znaju zasto im prepustaju slobodu i nesme se priznati kosovo i da nam stvaraju direknu teroristicku bazu to ce se i desiti ako ovako nastavljaju sa kriminalima ubicama monstruznim ubicama i dalje daju prava Balkan ce biti najstrasnija zemlja sveta e neka to znaju terorizam su vec sirili u celom balkanu bice jos strasnije ako se to tako nastavlja kosovo nesme ispasti u teroristicke ruke !!!
Ja
12. Novembar 2020.
Svi koji su priznali kosovo to je bila najveca greska i sad nije kasno mozete samo da hocete povuci sve te lazne illegalne vestacke lazne drzave tog nezavisnog kosova jer cete sav taj narod i narodu na celom balkanu bez obzira koje su vjere ili nacionalnosti sto tamo zive sve ponistiti !!!
Ja
12. Novembar 2020.
I nemate pravo i niste ga imali tudju zemlju otimati i sav taj narod tamo ponistiti vi ste svi tamo odgovorni ni vi necete da priznate neznam zasto to radite? ljudi su davna vremena dobro medjusobno bili!!!
Ja
12. Novembar 2020.
Narod nikad nije kriv kad se politika pogresno vodi tada se i narod buni a nemozese ni braniti jer pravda ne postoji i tako se neradi jer narod hoce da zivi na pravdi i na slobodi bez pravde nema ljudskosti nema srce ni duse bez pravde covek je nista zato se stvaraju kriminalci nepravde i lazi i bez pravde se nemoze ziveti i to je istina
Ja
12. Novembar 2020.
Pravda brani narod od kriminali od zla i nepravde zar nije to tako?!
Ja
12. Novembar 2020.
Ni ja nerazumem znaju da ubija i puste ga na slobodu kao i sve ostale koji oni svi tamo znaju zasto to radite?