Fredi Haus: Uživao sam u Partizanu, igranje u Peći bilo je drugačije

Fredi Haus
Izvor: Espreso/StartSport

Fredi Haus je jedan od najboljih stranih košarkaša u istoriji Partizana, a istovremeno i jedini američki igrač koji je nosio dres i jednog kluba sa Kosova.

“Uživao sam u svakom trenutku koji sam proveo u Partizanu i veoma sam zahvalan za priliku koju sam dobio. Igranje za KK Peć je bilo drugačije jer nisam dobio priliku da uživam u timu ili gradu zbog problema koje je imao klub”, navodi Haus u intervju za Kosovo Onlajn.

Haus trenutno radi kao pomoćni trener na Univerzitetu Tajler u Teksasu, a o svom iskustvu igranja za klubove sa ovih prostora kaže da nije bilo jednostavno i da nije znao mnogo o istoriji.

“Bilo je veoma teško i nisam znao ništa o istoriji i ratu koji se dogodio na tim prostorima, ali sam bio spreman da učim o tome šta se dogodilo. Međutim, kada treba da potpišete ugovor za klub razmišljate samo o košarci”, kaže Haus.

Da li i dalje pratite rezultate KK Partizan?

Da, pratim rezultate Partizana.

Šta mislite o Nikoli Jokiću i Denveru?

Jokić je prava stvar, volim njegov stil igre i uvek bih želeo da bude u mom timu. On je timski igrač i uvek povlači prave poteze.

Da li ste znali da je američka vlada nominovana za Nobelovu nagradu za mir zbog ekonomskog sporazuma u Vašingtonu?

Nisam znao za nominaciju.

Kakva je trenutna situacija sa pandemijom u Teksasu?

Kovid-19 je nešto s čime ne treba da se igrate, ali ljudi pandemiju ne shvataju ozbiljno. Nadam se da će se jednog dana pandemija završiti.

Kada je reč o protestima „Crni životi su bitni“, kakva je situacija?

Afroamerikanci žele pravdu i protesti se nastavljaju. Imao sam prijatelja koga je ubila policija, i to u Ostinu, u Teksasu. Gušili su ga do smrti. Veoma je tužno što se takve stvari dešavaju i sada imamo ljude koji se bune zbog toga.