Rama: Kodeks časti Albanaca potiče iz srednjeg veka, nismo mogli da odbijemo izbeglice

Edi Rama
Izvor: Reporteri

Albanski premijer Edi Rama ocenio je, govoreći o izbeglicama iz Avganistana koje su utočište našli u Albaniji, da su Albanci poput Avganistanaca, prenosi Reporteri.

Rama je u intervjuu za nemački list Špigl objasnio motive Albanije da primi avganistanske izbeglice, ali je govorio i o razočaranju u Evropsku uniju i činjenici da će se odsustvo nemačke kancelarke Angele Merkel u velikoj meri osetiti, jer je, kako je istakao, ona imala viziju za Balkan.

"Mi smo kao Avganistanci, ali Avganistanci Evrope. Podeljeni smo oko svega u Albaniji i ponekad se ne slažemo ni oko toga koliko je sati. Ali smo imali pola miliona izbeglica registrovanih tokom rata na Kosovu", kazao je Rama.

Vaša zemlja postala je dom Avganistanaca koji su pobegli kada su sredinom avgusta talibani povratili vlast. Koliko ih je i koliko će ostati?

Trenutno je u Albaniji 1.000 Avganistanaca i Amerikanci ih još uvek dovoze. Možemo primiti još 4.000 ljudi. Ti ljudi su služili NATO trupama, na primer kao prevodioci. Nećemo ih razočarati. Ostće dok ne dobiju vize za SAD. Procedura će trajati dugo.

Albanija nije najveća ni najbogatija država u Evropi. Kako je došlo do toga da primite toliki broj izbeglica?

U početku su nevladine organizacije tražile da pomognemo Avganistancima. Odmah smo rekli ’da’ onome što je od nas tražila i američka vlada. Bili su pod pritiskom, jer je samo nekoliko zemalja želelo da prihvati izbeglice.

Zašto je Albanija želela?

Nismo mogli da odbijemo! Kodeks časti Albanaca potiče iz srednjeg veka. Gostoprimstvo je igralo glavnu ulogu, tako je i sada. ’Vaša kuća pripada Bogu i prijatelju’, nalaže kodeks časti. I to nije pravilo samo za prijatelje, već za sve one koji vam zakucaju na vrata. To je i razlog zašto je Albanija bila jedina država posle Drugog svetskog rata koja je imala više Jevreja nego pre njegovog početka.

Znači li to da odluku o prihvatanju hiljade Avganistanaca podržava i stanovništvo?

Podeljeni smo oko svega u Albaniji i ponekad se ne slažemo ni oko toga koliko je sati. Ali po pitanju izbeglica iz Avganistana smo jedinstveni. Imali smo pola miliona registrovanih izbeglica tokom rata na Kosovu. Poslednjih godina primili smo više od 3.000 Iranaca, gde su pripadnici opozicije brutalno progonjeni. Mi smo kao Avganistanci, ali evropski Avganistanci. Naša zemlja je bila potpuno izolovana pod režimom Envera Hodže, čak nismo bili ni deo Varšavskog pakta. Na prekretnici, sve institucije su propale u zemlji je bilo kao da je građanski rat. U to vreme mnogi su se brodovima uputili ka Italiji. Doživeli smo da budemo izbeglice.

U evropskim zemljama migracijske politike su vrlo kontroverzne, postoji strah da će izbeglice biti gorivo desničarskih populističkih partija. Dakle, da li su Albanci imuni na nezadovoljstvo?

Naše otvaranje je veliko nasleđe i mnogi bi trebali da budu u dobiti od toga. Takođe smo zemlja članica NATO, samo što vojni doprinos Albanije nije veliki. Ali mnogi veruju da možemo pomoći drugačije. NATO je zajednica vrednosti. Jednostavno ne možemo okrenuti leđa u ovim trenucima. Šokantno je kako krajnja desnica danas diktira raspravu o imigrantima u mnogim zemljama, posebno bogatim.

Do 2018. godine, pod vašom vlašću, Albanija se nije složila da izgradi prihvatne centre za izbeglice u ime Evropske unije. Zašto ste tad rekli "ne"?

Nismo hteli da postanemo mesto okupljanja neželjenih izbeglica iz EU. U suprotnom bismo morali da se stavimo u službu antimigracione politike zaista bogatih zemalja. To nismo hteli.

Albanija je dugo nastojala da se pridruži EU, ali bez napretka. Jeste li razočarani?

Nismo razočarani, ali smo postali realniji. Idealizovali smo EU, i dalje smo jedna od najevropskijih zemalja na kontinentu. Danas bolje znamo kako funkcioniše EU. Od Evrope učimo kako izgraditi transparentnu i demokratsku državu. Evropa poseduje znanje i pruža nam ga. I to je vrednost sama po sebi. Članstvo će se desiti kad se desi. Sasvim mi je jasno: mi smo poslednji odustali od ideje komunizma i bićemo poslednji koji smo odustali od ideje Evrope. Može se preispitivati Vatikan, ali ne i Bog. Ideja ujedinjene Evrope je Bog.

Danas se, pre svega, zalažete za veće približavanje Sjedinjenim Američkim Državama. Kakav odnos biste želeli da imate sa SAD? Na primer, neko posebno partnerstvo? Mnoge druge zemlje koje imaju poteškoća sa EU mogu da sanjaju o tome.

Tokom komunističkog perioda govoreno nam je da su SAD oličenje zla, a postali smo ljubitelji Amerike. Albanci su danas više proamerički nastrojeni od samih Teksašana. Na sreću, ne moramo da biramo između SAD i EU. Želimo dobre odnose i sa SAD i sa EU.

Hoće li vam nedostajati Angela Merkel, koja je oduvek bila zainteresovana za Balkan? Na primer, Francuski predsednik Emanuel Makron, čak je blokirao pregovore o članstvu sa balkanskim zemljama.

Emanuel Makron je mnogo puta pošteniji od mnogih drugih političara, koji se kriju iza lepih obećanja. Merkel je tada spasila čast kontinenta. Evropa bi izgubila sjaj, morala bi da zatvori naše granice. Merkel će nam neizmerno nedostajati, jer je imala viziju Balkana.

Andrija
09. Oktobar 2021.
Cast Vam je odavno nestala, akobstevje ikad i imali!
Ofanzivac
13. Oktobar 2021.
Какав кодекс? Какав средњи век? Да ли овај човек уопште зна кад је та Албанија основана? Како може 1912. век да буде средњи? Још један доказ колико су ограничени.