Fon der Lajen u Albaniji: Cilj da pregovori o članstvu počnu do kraja godine

Fon der Lajen sa Metom
Izvor: Ekonomia Online

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastala se u Tirani sa albanskim premijerom Edijem Ramom i sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, a kako je poručila, cilj je da pregovori o članstvu Albanije u Evropskoj uniji počnu do kraja ove godine.

"Albanija je očigledno ispunila sve ono što smo tražili i na nama je da započnemo pregovore o članstvu", izjavila je Fon der Lajen nakon što je posetila jednu školu sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a prenosi agencija Rojters.

"Zaista sam odlučna da se to ostvari", poručila je ona, dodajući da bi se to moglo dogoditi do kraja ove godine.

Navela je da je Albaniji u budućnosti mesto u Evropskoj uniji i da je na Evropskoj uniji da započne pregovore o članstvu.

Predsednica Evropske komisije poručila je preko društvenih mreža da je EU na strani Albanije, navodeći zajedničke prioritete, od pandemije, otvaranja novih radnih mesta i ekonomskog razvoja.

"Radimo rame uz rame kako bismo osigurali trajni lek za pandemiju. Evropa je na vašoj strani, sa 430.000 doza doniranih Albaniji. Naši zajednički prioriteti su: ubrzanje vakcinacije, otvaranje radnih mesta i rast, uz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan", napisala je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije boravi u poseti Albaniji na početku balkanske turneje, pre samita EU-Zapadni Balkan koji se očekuje 6. oktobra.