Spahiu: Učinak vlade Aljbina Kurtija ravan nuli, SAD da pritisnu Beograd i Prištinu

Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu za Kosovo onlajn ocenjuje da je prošlu 2021. godinu na Kosovu obeležio dolazak nove vlasti koja je izneverila očekivanja građana, kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem planu.

On izražava očekivanja da će Sjedinjene Američke Države u 2022. godini intenzivirati napore na postizanju konačnog sporazuma Kosova i Srbije i dodaje da će Kosovo morati da realizije sporazum o Zajednici srpskih opština, kao uslov za priznanje od Srbije. 

Dolazak nove vlasti je na Kosovu bio jedan od najznačajinih momenata u 2021. godini. Kako ocenjujete rad Vlade Aljbina Kurtija? 

Na unutrašnjem planu slabo, na spoljnom planu katastrofalno. Nije uspeo da ispuni ni jedno obećanje, a zapravo za spoljnu politiku nije ni imao obećanja. Za unutrašnju politiku je imao puno obećanja, ali nije ispunio skoro ništa, to se može videti po putevima, koji su urađeni tokom ove godine gde nema nikakvog napretka. Recimo, autoput Priština- Mitrovica je za vreme prethodne vlasti završen u dužini od 16 kilometara, Kurti nije uspeo da uradi ni milimetar, tako da je to samo jedan dokaz slabog rada ove vlade. Ova vlada nije bila korumpriana, ali njen učinak je ravan nuli.

Dijalog Kosova i Srbije je trenutno u stagnaciji, da li očekujete da u novoj godini dođe do pomaka u ovom procesu?

Trebalo bi da dođe do pomaka, očigledno je da do sada nije bilo pomaka zbog pogrešnog pristupa. Dijalog sa Srbijom je nacionalni interes Kosova i glavno pitanje koje treba rešiti kako bi išli napred, ali je pristup katastrofalan.

Zajednica srpskih opština je "kamen spoticanja" u dijalogu. Imali smo izjave i američkih i evropskih zvaničnika koji su potvrdili podršku realizaciji tog sporazuma, međutim vlast na Kosovu čvrsto ostaje pri stavu da taj sporazum nije u skladu sa Ustavom i da zbog toga neće biti njegove realizacije. Da li mislite da će Vlada moći da izbegne njegovu primenu?

Uspostavljanje Zajednice srpskih opština bi trebala da bude trampa za prizanje Kosova od strane Srbije. Strane Vlade pritiskaju Kosovo da primeni sporazum o ZSO, ali i Srbiju da prizna Kosovo, to je stvar dogovora koji treba da se realizuje istovremeno. 

Američka administracija je imenovale iskusne diplomata na pozicijama ambasadora, ali i na poziciji specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, da li smatrate da se time stvaraju preduslovi i povoljni momenti za postizanje sporazuma Kosova i Srbije i da li je  uloga SAD ključna za rešavanje kosovskog problema?

Uloga Amerike jeste ključna, ali je ključ u Beogradu i Prištini. Amerika je jedina država koja može da izvrši pritisak na dve strane, ali i činjenica da je Amerika imenovala ambasadore koji dobro poznaju situaciju na Balkanu daje nadu da će se nešto rešiti naredne godine.  Poslanici vladajućeg pokreta Samoopredeljenje, uzdržali su se od glasanja o rezoluciji kojom se poziva Vlada Kosova da sprovede Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa postignut 4. septembra 2020. u Beloj kući.

Jedna od ključnih tema na kosovskoj političkoj sceni bila je i odluka vlade da uskrati podršku projektu izgradnje gasne infrastrukture na Kosovu.  Kako se to može odraziti na odnose Kosova i SAD?

Odnosi Kosova i Sjedinjenih Američkih Država se ne mogu poljuljati, ali to može biti pogubno za Vladu Aljbina Kurtija. Amerikanci su u stanju da promene svaku Vladu na Kosovu koju ne žele. 

Iako je bilo najava da će Kosovo ove godine dobiti liberalizaciju viza, to se nije desilo. Kosovski zvaničnici, kao i građani, razočarani su zbog neliberalizacije viza. U čemu je po vašem mišljenju problem?

Liberalizacija viza u ovom trenutku bi bila pogubna, jer bi više od polovine stanovništva otišla sa Kosova. Ipak, liberalizacija se neće desiti sve dok se ne uspostavi entuzijazam za bolji život, koji bi sprečio odliv stanovništva sa Kosova.

I za kraj, kakva su vaša očekivanja od Nove 2022. godine?

Nadam se da će Amerikanci pritisnuti Beograd i Prištinu da postignu sporazum. Dogovor bi pokrenuo bolji duh na Balkanu i u regionu, koji bi vratio nadu mladima da se može bolje živeti.