Trendafilova: Većina građana Kosova veruje da je Specijalni sud pravedan

Ekaterina Trendafilova
Izvor: Reporteri

Predsednica Specijalnog suda Ekaterina Trendafilova istakla je da je istraživanje javnog mnjenja pokazalo da većina građana Kosova veruje da ćje Specijalni sud pravičan, prenosi Albanijan post.

„Zapravo, naše prošlogodišnje istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da, bez obzira na one na Kosovu koji su se glasno protivili Specijalnom sudu, većina ljudi veruje da će sud obezbediti da se poštuju prava optuženih, da će se postupak voditi pošteno i da ćemo učiniti sve što možemo da zaštitimo naše svedoke“, kaže Tendafilova u intervjuu za Albanijan post.

Ona dodaje da Specijalni sud nije stvoren da bi bio popularan, i da ona kao i struktura suda „ostaju posvećeni tome da se informacije o njegovom radu i mandatu distribuiraju transparentno i efikasno javnosti na Kosovu i širem regionu.”

Trendafilova je naglasila da je Sud fokusiran prvenstveno na ispunjavanje svog mandata koji mu je dala Skupština Kosova, osiguravajući da se njegovi postupci vode nezavisno, pravično, bezbedno i na nepristrasan način“.

„Odluke i presude suda će govoriti same za sebe, pokazujući da će sud legitimno i kredibilno obavljati svoj mandat", istakla je ona.

Prema njenim rečima, Specijalizovana veća Kosova smatraće odgovornim samo pojedince za zločine koje su počinili i neće smatrati odgovornim nijednu etničku grupu, organizaciju ili zajednicu.

"Po ovom principu potvrđene su sve optužnice protiv pojedinačnih lica. Sud nije optužio nijednu grupu ili entitet kao takve, jer to nije pravno moguće".

Sudska odlaganja

Nakon hapšenja četvorice lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu je izrazilo potrebu za brzim pokretanjem sudskog procesa protiv njih.

Tužilac Džek Smit rekao je da su spremni za početak suđenja najkasnije u septembru 2021.

„Rokove za početak suđenja određuju sudije. Rok za početak suđenja u slučajevima Gucatija, Haradinaja i Mustafe je ispoštovan i nije prekršen. Čak i u predmetu protiv Šalje, pretpretresni sudija je nagovestio da namerava da ga stavi u sudsko telo od kraja avgusta”, istakla je ona.

Na pitanje da li Specijalni sud sarađuje sa Srbijom, Trendefilova kaže da je to dozvoljeno sudu kako bi dobio određene informacije.

„Zakon, koji je usvojila Skupština Kosova, predviđa da Specijalna veća i Specijalno tužilaštvo mogu da sklapaju aranžmane sa državama, međunarodnim organizacijama i drugim subjektima radi ispunjavanja svog mandata, a posebno u pogledu saradnje i sudske pomoći“, rekla je ona.

Zašto su oslobađajući dokazi sakriveni od Tačija i ostalih?

Ne mogu to da komentarišem. Sve što mogu da kažem jeste da je na pretpretresnom sudiji da obezbedi da se strane pridržavaju Pravilnika i rokova i Pravila koje je on odredio u pogledu obelodanjivanja dokaza. Veoma dobar pravni okvir suda pruža nekoliko zaštitnih mehanizama optuženima za rešavanje bilo kakvog neslaganja koje mogu imati.

Zašto nije pokrenuta istraga o curenju dokumentacije iz Specijalnog suda?

Što se tiče vaše sugestije da nije pokrenuta istraga o tome kako su informacije procurile, ne mogu da govorim u ime specijalnog tužioca koji je nadležan za istrage, ali verujem da je on u najmanje dva navrata javno rekao da se bavi ovim pitanjem. Gospodin Gucati i gospodin Haradinaj nisu proglašeni krivim za curenje dokumenata koji pripadaju Specijalnom tužiocu. Sudsko vijeće osudilo je optužene za zastrašivanje svedoka i narušavanje tajnosti postupka. To su zločini po Krivičnom zakoniku Kosova.

Trendafilova je u zaključku izrazila zadovoljstvo radom suda.

Ona je rekla da je „od septembra 2020. do marta 2021. uhapšeno osmoro optuženih, a pokrenuta su četiri postupka u sudu.

"Sve se to dešavalo tokom pandemije, pri čemu je većina osoblja radila na daljinu. Od tada je održano preko 130 javnih rasprava, strimovanih na albanskom, srpskom i engleskom, a sudije pretpretresnog, pretresnog, žalbenog i ustavnog veća donele su preko 1.200 sudskih odluka i naredbi", zaključila je ona.