Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju i ostalima, milion stranica dokaznog materijala

Ekaterina Trendafilova
Izvor: Koha ditore

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova nada se da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.

U intervjuu za RTS, nije precizirala datum početka suđenja, ali je podvukla da je reč o obimnom slučaju na kojem sudije rade veoma intenzivno.

"Ovaj slučaj je izuzetno obiman, jer je protiv četvorice optuženih - Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija. Tu je preko milion stranica dokaznog materijala i potrebno je vreme. Sudije za prethodni postupak rade intenzivno i videćemo - nadam se da će se to dogoditi relativno brzo", rekla je Trendafilova.

Tači i ostali terete se za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, kao što su ubistva, mučenje, ilegalna hapšenja i tako dalje. Međutim, makar u javnim delovima optužnice se ne pominje trgovina organima. Na pitanje da li je istraga o navodima Dika Martija nastavljena, Trendafilova navodi.

"Svakog od četvorice, optužnica tereti u deset tačaka, što postupak čini prilično teškim i dugotrajnim. Naravno, ne mogu da vam kažem šta Tužilaštvo istražuje. Mi smo različiti organi, kao što je slučaj u kosovskom sistemu i sistemu drugih zemalja. Mi, sudije, odlučujemo o kvalitetu predmeta i delimo pravdu".

Na pitanje da li ona lično, misl li da bi na eventualnu istragu mogao da utiče zahtev Albanije da Savet Evrope preispita Rezoluciju o trgovini organima, donetu na osnovu Martijevog izveštaja, predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu ističe da "svi znaju za tu inicijativu albanskog parlamenta, ali bih podsetila na osnovne principe - sudije nisu političari, ni ja nisam političar".

"Ja imam znanje iz oblasti prava. Specijalizovana veća nemaju pravnih instrumenata da se bave izveštajem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.Zakon nalaže da naš mandat mora da bude u vezi sa kontekstom tog izveštaja i jasno je rečeno da mi kao Veće nadgledamo i izjašnjavamo se o onome što je odlučeno u pretpretresnom postupku. Ne radimo u okviru izveštaja, već samo u okviru optužnica", ističe ona.