Trifunović: Srbiji će u Vašingtonu možda ponuditi Republiku Srpsku na Kosovu

Darko Trifunović
Izvor: Printscreen

Delegacija Srbije će u sredu otputovati u Vašington, kosovska je otišla preko Atlantika još juče, a svi se i dalje pitaju o čemu će se konkretno razgovarati na sastanku 4. septembra u Beloj kući. Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, smatra da će u Vašingtonu Srbija dobiti iznenađujuću ponudu.

"Srbiji će biti ponuđeno ono što ne može da odbije, a ne zna kako će da prihvati, neka forma Republike Srpske i to je ono čime bi svi mogli da budu zadovoljni i svi da budu nezadovoljni", kaže Trifunović u intervjuu za Kosovo Onlajn.  

Zašto mislite da će model RS biti na stolu u Beloj kući? 

Zato što je to „vin-vin“ situacija. Da se formira RS na Kosovu, nadogradnja ZSO, tačnije srpskih opština sa daleko većim ingerencijama, uz uslov da Beograd onda prizna Kosovo.  

Da li verujete da SAD ima iskustva s ovakvim dogovorima? 

Samo pomislite šta bi bilo da su Srbi prihvatili Z4 u Hrvatskoj. To je kod nas bilo označeno kao nacionalna izdaja, jer je Rusima bilo potrebno da kupe još malo vremena da Zapad bude preokupiran Balkanom i vidite šta je bilo na kraju. Srbi su na početku bili protiv Dejtona, a sada su jedini koji se pozivaju na Dejtonski sporazum.  

Zašto mislite da bi Srbija mogla da pristane na takvu ponudu? 

Hajde malo da razmislimo i priznamo. Mi smo poražena strana iz 1999. Mi smo Kumanovskim sporazumom pristali da povučemo vojsku i policiju i gde je sada srpski narod na KiM? Ali hajde da sačekamo da vidimo kako će reagovati kosovski predstavnici ako ponuda bude formiranje RS. Mi moramo da tražimo bolji status za Srbe na KiM, zaštitu manastira.... 

Mislite li da će Priština pristati na formiranje Republike Srpske na Kosmetu? 

Moraće. Strana koja odbije snosiće odgovornost i SAD će biti surove prema onima koji ne pristanu na dogovor. Videćemo. Mnogo toga biće na stolu. S druge strane, mi još nismo čuli šta Beograd traži. Albanci su izašli sa maksimalnim zahtevima, mi nismo sa kontrapredlogom, što nam sužava manevarski prostor.  

Ko je kriv za to što Beograd nije izneo svoj predlog? 

Mi smo šampioni u propuštanju šansi. Tako smo propustili prve tri godine Trampovog mandata i sada u foto-finišu nešto pokušavamo. To je nešto što ne možete da pripišete predsedniku Vučiću jer su razne interesne grupe radile i rade protiv njega, čak i neki koji su mu bliski, koji su srpski interes poistovetili s ruskim. On je pokušavao na sve načine, bio je i domaćin Rami, hteo je da spusti loptu, ali nismo videli inicijativu srpskih i albanskih intelektualaca da se sedne za sto i razgovara. Ne vidim tu neophodnu incijativu, ne da pričamo o prošlosti, nego o stvarima iz sadašnjosti i temama koje nas povezuju. 

Bole zemunac
01. Septembar 2020.
Resenje se zove rezolucija 1244.
Jovan Jovanovic
01. Septembar 2020.
Da li si procitao Rezoluciju 1244? Nisi. Da jesi, nikad ovo ne bi napisao.
Rks
01. Septembar 2020.
Samo sanjate dialog je za presevske doline sangjak ekonomski nesto a za sto sanjate vi malo kasnije
Rks
01. Septembar 2020.
Kako mislite na teren da bavite nesto serbsko ovde qe sa slomimo na kiqmu kosova nije vise 98-99 godine sad je drugo nista serbsko na kosovo 🇽🇰
Bole zemunac
01. Septembar 2020.
Jovane... I te kako sam je procitao, i nije ni malo tesko doci do nje. Ima tu dobrih i losih stvari za i jedne i druge i u mnogome su tacke pod znakom tumacenja. Ali zato mi imamo nasu rusku bracu da nam u tom tumacenju pomognu. Rusi nisu naivni i ako nam oni celo vreme savetuju tu rezoluciju onda bih i trebali da je vise forsiramo.
Pozdrav
Balesevic milivoje
01. Septembar 2020.
Kakvo bolan kosovo nema ni pokrajine kosovo je srbija.
Milivoje
01. Septembar 2020.
Pa ja im dajem citav texas aĺi ne kosovo
Balesevic milivoje
01. Septembar 2020.
Kakvo bolan kosovo nema ni pokrajine kosovo je srbija.
Balesevic milivoje
01. Septembar 2020.
Stvarno neznam sta tu uopste ima da se pregovara samo kome se ne svida u srbiji neka se seli u svoju zemlju i tako je svugde u svijetu u kojoj god drzavi zivis moras postovati drzavni zakon ako ti se ne svida idi u svoju drzavu.
Balesevic milivoje
01. Septembar 2020.
Ne dozvolite o kosovu nikakve pregovore kosovo je srbija i svako na svoje.
Mark
02. Septembar 2020.
Svi albanci na prezime muhagjeri na celu kosovo od godine 70 80 ko ima svi su rogjeni na nish i kolinu naterali na vreme rankoviqa imaju tapie treba govoriti da se vrate na svoie domovine izemlje rezim rankoviqa je uzeo i krao a imamo tapie treba govoriti na svetske delegacie i traziti da se vraqaju na svim zemlju
Agron.
02. Septembar 2020.
Bole na albanskom znaci jaja ali ne kokosja.
Milan
02. Septembar 2020.
Samo 1244, Kosovo je Srbija
Sasa
02. Septembar 2020.
Milivoje,ajde kazi mi kako da iselimo 2 miliona albanaca I da vratimo nasu vojsku I policiju?ako imas nacin daj predlozi
Nada
02. Septembar 2020.
Sasa...gde stoji da ih ima 2 MILIONA???
Pa samo registracija mobilnih kartica ti govori da ih nema vise od 700000, a i to je previse, svaki dan se iseljavaju. A jedan deo njih nikada nisu ni bili gradjani Srbije. Moras priznati da vreme radi za Srbiju, a uskoro padaju nova povlacenja. Ali granice su se na brdovitom Balkan nazalost uvek crtale krvljom.
Agron.
02. Septembar 2020.
Miljan Kosova republjik i tacka.
Gjon
03. Septembar 2020.
Bole sad je red za presevske doline i sangjak nikad ne dajemo sangjak i presevo medvegje bujanovca nika jos malo i kotovo viste iz karpate svi znaju nema vise lazh