Veber: Haos u Prištini nikad nije bio veći, to je dodatna garancija da se u Vašingtonu ništa bitno neće desiti

Bodo Veber 3
Izvor: Kosovo Online

Bodo Veber, nemački stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, u intervjuu za Kosovo Onlajn izjavio je da, iako se kod Trampove administracije nikad ne može u potpunosti isključiti neko iznenađenje, iskreno sumnja da će se na stolu u Vašingtonu ove nedelje, u okviru dijaloga Prištine i Beograda, naći neki politički sporazum, a kamoli nesto nalik na finalni.

"Gospodin Grenel poslednjih godinu dana ničim nije doprineo postizanju konačnog sporazuma, već sasvim suprotno - podrivao je napore Evropske unije da se dođe do nekog resetovanja pregovora o sveobuhvatnom sporazumu, a pošto angažman američke administracije cilja manje na rešavanje dugotrajnog konflikta između Srbije i Kosova, a više na reizbor Trampa, kao i lične interese gospodina Grenela, u ovom trenutku tim interesima najviše služi nekakav ili nekakvi ekonomski sporazumi. Zato i očekujem da su ovaj put saopštenja zvaničnog Vašingtona da će se pregovori ove nedelje fokusirati na ekonomiju zaista istinita", objašnjava Veber.

Da li će se pritisak na Srbiju pojačati kako bi Beograd pristao na dogovor sa Prištinom?

Treba sačekati i videti kakav je karakter ekonomskih sporazuma koji će biti na stolu, odnosno da li i kako dodiruju pitanje statusa Kosova. Shodno tome, pritisak će biti ili na srpskim ili na kosovskim pregovaračima.

Kosovska delegacija je u ponedeljak otputovala na sastanak u Vašingtonu i predvodi je premijer Hoti. Nema "velikih“ imena kosovske politike poput Tačija, Veseljija, Haradinaja, Kurtija... Kako gledate na to i da li će to predstavljati problem za prištinsku delegaciju?

Veličina i sastav kosovske delegacije i način na koji je sastavljena jasno pokazuju ono što je opštepoznato - da aktuelna vlada u Prištini postoji više na papiru nego u realnosti. Nema zajedničku pregovoračku poziciju, a kamoli platformu, niti pravi zajednički tim vladajuće koalicije, da ne govorimo o jedinstvu parlamentarnih stranaka. I taj haos aktera u Prištini, koji nikad nije bio veći od zvaničnog početka pregovora o sveobuhvatnom sporazumu pre tri godine, predstavlja neku dodatnu garanciju da se ništa značajnije ni u pozitivnom, niti u negativnom smislu u Vašingtonu neće desiti.

Šta očekujete od sastanka u Briselu? Peter Stano, portparol EU, naveo je da će se sastanci održavati sve dok se zauvek ne reše sva pitanja?

Teško je reći. Vlada određena zbunjenost u vezi sa konceptom, pristupom pregovorima, koje od jula vodi Miroslav Lajčak u ime EU. Čini se da ta zbunjenost nije u potpunosti neopravdana, jer je sa strane vrlo teško prepoznati koncept, dok Brisel do sada nije objasnio u čemu se ogleda novi pristup. Čini mi da se pregovori trenutno nalaze u nekoj predfazi, delom zbog dolazećih predsedničkih izbora u SAD, jer tek posle će se, nadam se, napraviti osnova za ozbiljniju transatlantsku saradnju, delom zbog aktuelne političke krize na Kosovu, koja će se završiti tek posle izbora Tačijevog naslednika, pri čemu je malo verovatno da u tom kontekstu neće doći do vanrednih parlamentarnih izbora. Tako se čini da aktuelni pregovori u Briselu, razgovori o nekim bilateralnim temama, nisu povratak tehničkom dijalogu nego služe uspostavljanju nekog bazičnog poverenja između pregovaračkih strana. Zbog svega toga ne očekujem neki revolucionarni napredak u pregovorima narednih nedelja i meseci. Bojim se da će pregovori trajati malo duže nego što se trenutno gospodin Lajčak nada. Međutim, dosadašnji tok pregovora nas je naučio da je forsiranje pregovora ili kontraproduktivno ili služi nekim sasvim trećim interesima.