Vujičić: Nakon 10 godina čuli smo jasan stav EU o formiranju ZSO

Danijela Vujičić
Izvor: Kosovo Online

Nakon deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i pet godina od izrade nacrta statuta Zajednice srpskih opština prvi put smo u prilici da čujemo od zvaničnika EU koja je garant potpisanih dokumenata, kao i SAD, jasan stav o potrebi formiranja ZSO, a na čemu Beograd insistira. Formiranje ZSO onako kako je to dogovoreno u četiri potpisana dokumenta, na šta se obavezala Priština je naša crvena linija, kazala je u intervjuu za Novosti Danijela Vujičić iz Upravljačkog tima za ZSO, čiji je nacrt Statuta predstavila 2. maja u Briselu.

Ona je naglasila da je predsednik Aleksandar Vučić istakao da bi ZSO pružila sigurnost srpskom narodu na Kosovu, jer bi te sredine imale organe u vidu skupštine, saveta i da kosovske vlasti ne bi mogle da ukinu platni promet tvrdeći da to danas mogu da urade.

Smatrate li da će ZSO biti formirana s obzirom na stalne opstrukcije Prištine?

Svedoci smo oštrog negodovanja Prištine na tekst nacrta Statuta, naročito član 2 u kojem se govori o teritoriji ZSO, simbolima, te član 16, koji podrazumeva da ZSO upravlja javnom imovinom i dobrima, infrastrukturom, prirodnim resursima. Sporna im je stavka o pravu da ZSO dobija novac iz budžeta Srbije, kao i član 54, koji se odnosi da ZSO pripadaju dobra u opštoj upotrebi - putevi, mostovi, tuneli, pruge, parkovi...

Kako je izgledao sastanak u Briselu, šta vam je Kurti dobacivao?

Pre i nakon uvodnog obraćanja koje sam iznela u formatu od 30 minuta koji je EU dala, a u kojem je bilo nemoguće da član po član predstavim, tražila sam više vremena zbog ozbiljnosti prezentacije. Kurti je drsko i bezobrazno odreagovao pitanjem: "A, koliko ti vremena treba?", ljut i besan zbog prethodnog predsednikovog pozdrava meni i koleginici Belović - gde ste moje Srpkinje sa srpskog KiM? Kurti i Bisljimi su dobacivali, podrugljivo se smejali. Odlučila sam da nastavim, jer znam da nisam sama i koga predstavljam - moj narod sa KiM. Domaćini su ćutali. Predsednik Vučić je odreagovao tako da je u sali nastao muk. Na Kurtijevu opasku da sam srpski funkcioner - poslanik, želeći da insinuira da pripadam drugoj državi, predsednik Vučić mu je odgovorio rečima: "Ja sam ovde i tvoj predsednik!"

Smatrate li da međunarodna zajednica daje vetar u leđa Kurtiju?

On nije usamljen u svojim antisrpskim delovanjima i potezima. Uverila sam se da je predsednik Vučić sam protiv svih, ali jači i snažniji u stavu odbrane srpstva nego bilo čije namere ili manipulacije protivne našim interesima.

Mislite li da će Kurti sprovesti nameru da 28. maja uvede u opštine na severu KiM albanske gradonačelnike?

Nema dileme da je Priština spremna u nameri da izazove nove sukobe i proterivanje Srba sa KiM. Nedavno je Kurti opet potvrdio da ne želi mir, već sukobe, jednostranim zahtevom suprotnom dijalogu da se otvori za saobraćaj glavni most na Ibru, što su osudili i svi međunarodni predstavnici. Srbi sa KiM žele mir, da žive svoji na svome, pored komšija Albanaca, ali neodgovorni političari iz Prištine tome ne doprinose.