Predizborna tišina na Kosovu

CIK
Izvor: N1 Info

Nakon desetodnevne predizborne kampanje na Kosovu je u ponoć počela predizborna tišina uoči prevremenih parlamentarnih izbora 14. februara, na kojima pravo glasa ima 1.794.862 birača.

Na ovim izborima ima 143.006 birača manje nego na izborima za Skupštinu Kosova koji su održani 6. oktobra 2019. godine, jer je sa ovog spiska uklonjeno 122. 421 birača koji poseduju samo identifikaciona dokumenta izdata od strane UNMIK-a, kao i zbog brisanja sa spiska 11.086 za koje je potvrđeno da su ukljonjeni iz penzionog sistema zbog smrti.

Broj Biračkih centara iznosi 888 sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Na izborima se za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova bori se 28 političkih subjeketa, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. 

Zakon nalaže da albanski politički subjekti moraju da pređu izborni prag od 5 posto kako bi ušli u Parlament, dok je za manjinske zajednice rezervisano 20 poslaničkih mesta: 10 za Srbe, 4 za Rome, Aškalije i Egipćane, tri za Bošnjake, dva za Turke i jedno za Gorance. 

Nakon izbora i konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama, koje su dobile neophodnu većinu za formiranje vlade, predsednik Kosova predlaže Skupštini kandidata za premijera, kog treba da podrže poslanici.

Međutim, politički subjekti koji izlaze na nedeljne izbore već su nominovali svoje kandidate za premijera. Kandidat Demokratskog saveza Kosova, je premijer na dužnosti, Avdulah Hoti, Demokratska partija Kosova nominovala je v.d. dužnosti predsednika stranke, Envera Hodžaja, dok je Pokret Samoopredeljenje predložio lidera partije Aljbina Kurtija.

Na prevremenim parlamentarnim izborima 14. februara građani koji imaju pravo glasa, moći će da glasaju samo uz kosovska lična dokumenta.