Krasnići: Spremni smo za novi talas koronavirusa, imamo manjak medicinskih sestara

Valjbon Krasnići
Izvor: Reporteri

Direktor Univerzitetske kliničko-bolničke službe Kosova Valjbon Krasnići izjavio je da će Klinički centar biti još bolje pripremljen za novi talas pandemije koronavirusa, piše Koha.

Krasnići je rekao da je trenutno jedini problem nedostatak zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara.

"Tokom pandemije, mi smo se suočavali sa tri izazova. Prvi izazov bio je obezbediti dodatne krevete za lečenje kovid pacijenata, drugi izazov je bio obezbediti ljudske resurse, a treći izazov je bio obezbediti lekove, medicinski materijal, kiseonik i drugu prateću opremu. Izuzimajući kapacitete sa ljudima koje još moramo povećati, posebno medicinske sestre, sa ovim drugim izazovima smo mnogo bolji, napravili smo strateška i ciljana ulaganja upravo kako bismo se na najlakši način snašli u svakoj situaciji koja se može dogoditi narednih meseci", rekao je Krasnići u emisiji "Interaktiv" na KTV.

Uprkos pripremama, Krasnići je pozvao građane da se vakcinišu, kako ne bi ponovo moralo da dođe do preduzimanja drastičnih antikovid mera.

"Ozbiljno smo investirali u smislu poboljšanja snabdevanja kiseonikom. U svim regionalnim bolnicama smo postavili rezervoare za kiseonik, dok smo na Infektivnoj klinici u povećali broj kreveta na 100, koje smo povezali sa kiseonikom. Uz sve ove pripreme, naša poruka je da se građani vakcinišu. Ne treba nam da nanesemo štetu ekonomiji, sportu, kulturi, i ponovno zatvaranje na Kosovu", rekao je Krasnići.