Novinari traže prioritet u vakcinaciji

Novinari
Izvor: Ekonomia Online

Predsednica Udruženja novinara Kosova Gentiana Begoli izjavila je za Radio Slobodna Evropa da su u kontaktu sa relevantnim vlastima i da će zatražiti da se novinari uvrste na listu sa prioritetom za vakcinaciju, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Ove nedelje, a možda i i danas uputićemo zahtev Ministarstvu zdravlja da naše kolege budu na listi prioriteta s obzirom na to da su na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije. A videćemo da li će imati razumevanja za naš zahtev“, rekla je Begoli.

Dodala je da je to preporuka Međunarodne federacije novinara, s obzirom na rizik sa kojim se suočavaju na terenu.

Ministar zdravlja Arben Vitia rekao je za RSE da do sada nije bilo promena u planu za vakcinaciju, kao i to da novinari treba da budu vakcinisani među prvima.

„Nismo se mešali u trenutni plan vakcinacije. Obavezujem se da ću razgovarati o novinarima kao ugroženoj kategoriji. Do nove isporuke vakcina i bez razgovora sa komitetom za vakcinaciju koji je izradio plan, ne mogu vam ništa reći", rekao je Vitia.

Novinar lista "Šneta" Bujar Vitija, smatra da su novinari među najugroženijima od zaraze zbog rada na terenu i izveštavanja o pandemiji.

„Novinari su sve vreme bili u prvom planu i na taj način omogućavali institucijama i Vladi da lakše upravljaju pandemijom , dostavljali informacije građanima, upoznavali ih sa rizikom od zaraze i kako da se zaštite od koronavirusa. Mislim da Ministarstvo zdravlja treba da uzme u obzir rad novinara", naglasio je Vitija i dodao da udruženje  treba što pre da preduzme inicijativu da omogući vakcinaciju novinara.

Zemlje u regionu vrše vakcinaciju novinara. Albanija je počela da vakciniše terenske novinare 2. aprila i dan kasnije vakcinaciju policajaca. U Albaniji je vakcinacija protiv kovid  -19 počela još 11. januara.