Sanitarni inspektori izriču novčane kazne za nepoštovanje mera po novom zakonu

Šetalište - policija - Severna Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Sanitarna inspekcija Kosova u saradnji sa Kosovskom policijom od 14. jula do 23. avgusta, obavila je ukupno 11. 392 inspekcija širom Kosova, kako bi proverila sprovođenje mera za prevenciju i suzbijanje pandemije koronavirusa, piše Gazeta Ekpres.

Povećanje broja pozitivnih slučajeva koronavirusa i veliki broj smrtnih slučajeva prisilili suvVladu da izrekne stroge mere za prevenciju i suzbijanje pandemije građanima i privatnom i javnom sektoru.

Nošenje maski i održavanje fizičke distance su preporučene mere prevencije od pojave prvih slučajeva zaraze koronavirusom na Kosovu, zbog nepoštovanja mere su postale obavezne.

Od 14. jula zbog nepoštovanja mere nošenja maski na javnim mestima počelo je sankcionisanje građana.

Takođe su sankcionisani vlasnici javnih objekata u kojima nije poštovana mera fizičke distance.

Preduzete mere bile su zasnovane na Zakonu o borbi protiv zaraznih bolesti, koji je predviđao i kaznene mere za one koji ne poštuju vladine odluke.

Portparol Agencije za hranu i veterinarstvo Ljamir Tači rekao je za Gazeta Ekpres da su svima koji ne poštuju odluke vlade, izrečene novčane kazne.

„Nadzor nad sprovođenjem mera sproveden je u uskoj saradnji sa policijom Kosova i inspekcijama centralnog i lokalnog nivoa. Izrečene su novčane kazne svim prekršiocima mera koje je vlada uvela", rekao je Tači.

Premijer Hoti javno je kritikovao sanitarne inspektore početkom meseca koji su rekli da su bili selektivni kada su vršili inspekcije.

"Sa zabrinutošću sam prihvatio informaciju da su u određenim slučajevima inspektori selektivni prema onima koji ne poštuju mere. To se neće tolerisati. Sutra ću imati pismeni izveštaj nadležnih institucija," rekao je Hoti.

Tači je dodao da je Sanitarna inspekcija donosila rešenja o izolaciji i izlasku iz izolacije, kao i naredbe za dezinfekciju.

„Sanitarna inspekcija Kosova izdala je rešenja o izolaciji i naredbe za dezinfekcije vršeći inspekciju u subjektima hotelijerstva, privrednim subjektima, obdaništima, školama, obrazovnime institucijama, aerodromima…, takođe je izdavala rešenja za izolaciju za osobe pozitivne na kovid -19, zatim za pojedince nakon izlečenja - faza izolacije-oporavka, kao i nadgledanje postupaka sahrane osoba koje su preminule od posledica koronavirusa”, rekao je Tači.

Najavio je da će od danas nadležni za izricanje kaznenih mera nastaviti sa sprovođenjem novog zakona koji je stupio na snagu.

„Od 26.08.2020. godine, stupanjem na snagu Zakona o sprečavanje i borbi protiv pandemije  kovid -19 na Kosovu, nadležni organi za izricanje kaznenih mera započeli su novčano kažnjavanje prestupnika na osnovu ovog zakona", rekao je Tači.

Sanitarna inspekcija Kosova je od 14. jula do 23. avgusta, izvršila 11.392 inspekcije, od kojih je izrekla  1. 946 novčanih kazni fizičkim i 439 pravnim licima, 1769 rešenja za izolaciju, 835 rešenja za izlazak iz izolacije, 258 slučajeva nadzora nad sahranama, naveo je Tači.

Kazne koje su inspektori i policija izrekli do 23. avgusta predviđeni su Zakonom o prevenciji i borbi protiv zaraznih bolesti

Zakon o borbi protiv kovida -19 stupio je na snagu 25. avgusta.

Prema tom zakonu, svako ko ne nosi masku biće kažnjen sa 35 evra, nepoštovanje mere zabrane kretanja, kažnjava se iznosom od 200 evra.

Lica koja ne poštuju izolaciju biće kažnjena 500 evra.

Odluka Vlade kojom se građani obavezuju da nose masku i poštuju fizičku distancu stupila je na snagu 14. jula, navodi Gazeta Ekpres.