Kosovo, žureći ka Samoopredeljenju

Bušati
Izvor: Reporteri

Ono što se dogodilo ove nedelje u Podujevu premašuje cilj par vanrednih lokalnih izbora. Porazivši i stranku Ise Mustafe i DPK, čiji su lideri u Hagu, Aljbin Kurti i njegov kandidat Špejtim Bulići, nisu osvojili vlast u opštini. Zajedno su pobedili staru kastu, srušili u svom bastionu političke šarlatane poput Agima Veljiua, prezirali gnusne manevre Ise Mustafe i uklonili poslednju ciglu vlade koja uzalud stoji, bez podrške.

Na ovim lokalnim izborima, održanim u jednom od područja u kojima je DSK tradicionalno pobeđivao, Samoopredeljenje je uspelo da skupi apsolutnu većinu (51,6 odsto) izbegavajući čak i drugi krug.

Naravno, objašnjenje ove pobede, koliko god spektakularno izgledalo, u stvarnosti je neverovatno jednostavno.

Aljbin Kurti i Pokret Samoopredeljenje imali su vrlo laku trku sa političkim rivalima sa kojima su se suočili. Oni su na ovaj izazov izašli pod maskom sile kojoj je učinjena nepravda kada su svrgnuti pučem prošlog marta.

Otišli ​​su sa oreolom jedinog faktora koji je realizovao narodno glasanje za promene, 6. oktobra 2019. Išli su za moralom onih koji neustrašivo napuštaju vlast ne stavljajući stolicu iznad interesa Kosova.

A sa kim su se suočili?

Najdiskreditovanji trio stare Rugovine stranke, Mustafa-Hoti-Veljiu, koji je na najodvratniji način izdao svoje glasače. Stranka koja je tražila svoj glas rekavši da će srušiti državu koju je zauzeo Hašim Tači ubrzo je postala njegova štaka. Stranka koja se u opoziciji urotila protiv "mini Šengena", a zatim ga potpisala bez glavobolje, na najnevrednijem sastanku rezervisanom za njih u ovalnom kabinetu. Stranka koja je tražila "poverenje" sa Vjosom Osmanijem, a nakon izbora ju je, proterala bez da su se zacrveneli zbog prevare.

Zajedno sa gubitnicima bio je i DPK, koji uopšte nije mogao da se oporavi od jadne situacije stvorene nakon hapšenja njegovih lidera u odvođenja u Hag. Ta stranka koja godinama puže na vlasti, plaća visoku cenu loše vlade, ali i tajnu ruku bivšeg predsednika.

Senka Hašima Tačija i dalje opterećuje DPK zbog rušenja legitimnog kabineta na vrhuncu pandemije, za manevre koje je koristio zajedno sa ambasadorom Grenelom, u zle svrhe, za beskrupuloznu upotrebu do kraja birokratskih lidera DSK.

Rezultat lakomosti je bio da građani shvate šta se zaista događa u celoj zemlji.

Samoopredeljenje je pobedilo samo protiv svih, pošto su se svi okupili da brane status kvo, da se ​​grade koalicije, čija je svrha samo pljačka države. Pokretanje istog mehanizma - koji bira ljude, od javnih odbora do šefa države - ne zbog zasluga, već kao rezultat političkih dogovora.

U tom smislu, nedeljni izbori u Podujevu bili su krik da je situaciju ,u kojoj je Kosovo, hitno potrebno promeniti. Da ljudi žele odmazdu za podsmeh kojem su bili izloženi prošlog marta. Da glasači žele da glasom i institucionalno vrate legitimitet koji im je kasta izdajnički ukrala.

Naravno, sa taktičke tačke gledišta, iako je pobedio sa Bulićijem, Samoopredeljenje nema koristi od brzog povratka na vlast. U ovoj pandemijskoj situaciji, sa dugoročnim ekonomskim posledicama koje će imati, sa budućim izazovima dijaloga sa Srbijom, upravljanje je vreli krompir koji niko ne bi želeo da drži u rukama.

Ali, paradoks je u tome što je ta stranka toliko čvrsto igrala na kartu diskreditacije stare kaste, a političari poput Mustafe, Veliua, Hotija, toliko su se trudili da dokažu svoje teze, da su onemogućili bilo koji drugi ishod.

Stoga, danas Kosovo treba da požuri ka Samoopredeljenju, umesto da juri ka moći.

Piše Andi Bušati, novinar i analitičar