Bušati: Ohrabrujući signal Nemačke i Francuske za dijalog između Kosova i Srbije

Busati
Izvor: GazzetaExpress

Bivši albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati pozdravio je zajedničko pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, koji su pozvali na momentalno obnavljanje dijaloga između Srbije i Kosova, na čelu sa Evropskom unijom, piše Koha.

Prema njegovim rečima za postizanje konačnog sporazuma između Prištine i Beograda neophodna je transatlantska saradnja.

"Ohrabrujući signali Hajka Masa i Žan-Iv le Drijana o ulozi EU u dijalogu između Srbije i Kosova. Transatlantska saradnja od suštinskog je značaja za postizanje konačnog rešenja, kako bi se preventivno delovalo na lidere koji iskorišćavaju transatlantske podele i nametanja etnocentričnih rešenja", rekao je Bušati.

Koha podseća da su francuski ministar Žan-Iv le Drijan i nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekli da su odlučni u rešavanju svih preostalih prepreka između Srbije i Kosova.

U članku objavljenom ekskluzivno u Koha Ditore rekli su da su za dobro pripremljen dijalog sa principima i da se protive brzom sporazumu.

Koha podseća da su "države članice EU imenovale Miroslava Lajčaka, jednog od najsposobnijih evropskih diplomata, za specijalnog izaslanike za dijalog između Beograda i Prištine, kao i za druga regionalna pitanja. Francuska i Nemačka spremne su da podrže njega i njegov tim svim svojim političkim, diplomatskim i ekonomskim potencijalom".