Krstaški pohod preko slomljene srpske kičme

Emir Kusturica
Izvor: Večernje novosti/ AP

Akcija hrvatske vojno-policijske "udruge" i privatne vojne kompanije "Martin Lokhed" iz Sjedinjenih Američkih Država nazvana "Oluja", bila je vojna operacija uperena protiv srpskog naroda - pretvorena u najveće etničko čišćenje od kraja Drugog svetskog rata.

Nismo tada ni sanjali da su medijski intelektualci u Zapadnoj Evropi, nazivajući tu akciju etničkim samočišćenjem, naglašavajući kako je srpski narod sam odlučio da napusti teritoriju Hrvatske, započeli novi vek sa namerom da se preko slomljene kičme jednog naroda nastavi krstaški pohod iz srednjeg veka, u bližoj istoriji nazvan "Drang nah Osten".

Laž da smo sami sebe proterali iz Hrvatske stoji na suprotnoj strani dokumentovane istine o Starčevićevom programu trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu proterati.

Poslednji čin pogroma nad Srbima desio se pred našim očima u savremenoj Hrvatskoj koja, kako kažu tamošnji "umereni" političari, nema nikakve veze sa Pavelićevom NDH.

Posle vere u "večnu sadašnjost", kako američki filosof Volter Sol u knjizi "Volterova kopilad" opisuje način na koji živi današnji agnostik, predlažem da se u naš diplomatski jezik uvede pojam "večne laži".

Time bi u sve vrste javnih komunikacija uveli anatemu svih koji umanjuju srpske žrtve od Drugog rata, Jasenovca, Jadovna, Gradine ili nam kače etničko samočišćenje.

Jer, ako je u "Oluji" Hrvatska postala monoetnička, "građanska" država koja je počistila više stotina hiljada ljudskih duša, koji to savesni Srbin ili Hrvat može da izgovori večnu laž da je Pavelićeva ustašija uništila ne više od 100.000 ljudi. Ima jedan tamo u Hrvatskoj, on tvrdi da nije ustaša, a da za vreme Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske nije stradalo više od hiljadu Srba.

Takvog čoveka je Milomir Marić ugostio u svom studiju da mu kaže svoju istinu, koja je, naravno, bila laž. Poznati novinar nije jedini čija želja za rejtingom i eventualna velikodušnost stvara politički vašar koji kod nas, najmračnije stranice naše istorije relativizuje i gura u maglu. Narod koji nema konsenzus o vlastitom stradanju i koji ne koristi socijalnu arenu da konstantno izvodi istinu o svom stradanju nema šansu da preživi. Tako je i sa "Olujom".

Večna laž o našem stradanju je živa. Sa njom i naša velikodušnost koja, kako je već rečeno, neretko legalizuje laži. Nekada mislim da je posle "Oluje" u Krajini, odakle su etnički počišćeni Srbi, a Milan Martić vođa Srba iz Krajine optužen za etničko čišćenje, prava slika odnosa Velikih Zapadnih sila prema nama?! U budućnosti neće biti "Oluja" u Hrvatskoj, ali ima još teritorija gde žive Srbi. Oluja će biti sve dok neka sila Istoka ne preseče "Drang nah Osten" krstaški pohod, kako je rečeno, davno započet.

Piše: Emir Kusturica