Kusturica: Tito je Srbima zabranio povratak na Kosovo, a pustio Albance da tamo ulaze

Emir Kusturica
Izvor: Al Jazeera Balkans

U vreme apsolutne dominacije ideološkog pristupa imamo male šanse da se odbranimo ako se ne uhvatimo za vlastito korenje i iz njega ne budemo kreirali našu autentičnu sliku sveta, kaže proslavljeni reditelj Emir Kusturica, prenosi Sputnjik.

Kusturica u intervjuu za magazin „Odbrana“, koji je vodila glavna urednica Dragana Marković, podseća na svoj govor održan prilikom uručenja Sretenjskog ordena u kom je prikazao „odlike našeg vremena“.

"Tim govorom pokušao sam da stvorim vlastitu sliku sveta i da u nju uključim sve ono što mislim da je dramatično i sve ono što može da bude problematično za nas. Pomenuo sam da se pod firmom "novog komunizma” svetom širi jedna nova ideologija, koja je osakaćena verzija marksizma, koji je neostvariv, kao što je u praksi bila neostvariva i njegova prvobitna verzija. Nju u formi kvazirevolucije provodi deset milijardera, koji upravljajući medijima ulaze u tu fiktivnu sferu, koja je čoveku postala važnija od realne, i koji nam serviraju sintetičko meso i pod firmom "borbe za zaštitu čovekove sredine“ nude u suštini lakši put do gomilanja novog bogatstva“, kaže Kusturica.

Dodaje da Srbija, kao mala država, koja jeste na udaru, "mehanizam opstanka svoje države i svog socijalnog obrasca treba da vratimo više u arhetip, u ono što jeste naša realna snaga“.

"A naša je realna snaga duhovna, nažalost u našoj kulturi sve više pozapadnjačena. Ona u sebi sve manje ima svoj zaštitni znak. Mi se iscrpljujemo u imitacijama. Naše televizije, naši filmovi i serije ne baziraju se na Žiki Pavloviću, na Kokanu Rakonjcu, na našoj tradiciji, nego se prihvataju obrasci holivudskog filma, koji se praktično već raspao i koji nema svoj zaštitni znak“, govori Kusturica.

Objašnjava i na šta je želeo da ukaže.

"U vreme apsolutne dominacije ideologije i ideološkog pristupa mi imamo male šanse da se odbranimo ako se ne uhvatimo za vlastito korenje i iz njega ne budemo kreirali ono što je naša autentična slika sveta. Mi tu sliku nemamo, mi imamo ideologizovanu sliku sveta koja je usklađena, uglavnom sa Zapadom, i koji je vrlo uspešno nameće“.

Kaže i da postoji "Gandijeva ideja da zapadnog čoveka u propast vodi sedam grehova: što želi bogatstvo koje nije stečeno radom, što želi uživanje bez savesti, što odvaja znanje od poštenja, što vodi politiku bez načela, što vodi poslovanje bez morala, što odvaja nauku od čovekoljublja, što teži veri bez žrtvovanja“.

"Bogaćenje bez rada je kod nas postalo apsolutna pošast, koja stvara i svoju hibridnu „elitu“. Vidimo kako se ona raspada, kako seku glave, noge  i kako taj atavistički nivo postaje mnogo jači od duhovnog. Utoliko je i ideja o crkvi značajna. Crkvena tradicija upućuje na taj koren o kome govorim. Kome se moramo vratiti“, navodi Kusturica.

Reditelj objašnjava da je "moralni kapital srpskog naroda "ogroman“.

"Stvoren je oslobađanjem od Osmanlija, nastavkom srednjovekovne ideje stvaranja zakona, ustava, prihvatanjem posle Francuske buržoaske revolucije ozbiljnih modela koji su ustanovljeni i primenjeni. Taj moralni kapital je i pobeda u Balkanskom ratu, pobeda u Prvom svetskom ratu. Nažalost, usledilo je gubljenje te državnosti, koja je bila uokvirena u nešto što nije bio naš izbor. Jer, Srbija je završila Prvi svetski rat bez svojih granica. Ona je između Prvog i Drugog svetskog rata praktično počela da gubi Kosovo, a najviše u vreme druga Tita, koji je Srbima zabranio povratak na Kosovo, a pustio Albance da tamo ulaze. Čitav zbir događaja trošio je u međuvremenu taj naš moralni kapital. Moralni kapital se u vremenu u kome živimo teško može iscrtati bez onoga što čini bazu našeg čoveka. A taj čovek i dalje postoji i još uvek se ne identifikuje sa Srbijom i sa tim što bi ona mogla da bude“, podvlači Kusturica.

Kaže i da je Vojska Srbije veoma važna, te da je njeno uništavanje rađeno po nečijem nalogu, ali i da ona ponovo dobija svoj profil.

"Posebno mi je drago što se pominje ta ideja da se služi vojni rok, što je bitno poistovećivanje sa mogućnošću da se odbrani sopstvena teritorija“, ističe reditelj.

Марко
03. Maj 2021.
Bravo!
Olssi pz.
29. Maj 2021.
zasto se kuka u srbinu za titovo vre.e ? !!
u titivo vreme srbi su bili velika srbija, to je ci jenica. ,ato se ne zivi sada u srbiju bolje no u vreme tita !! bila je drzava slovena .....
mo je kriv za to ? albanci , maxhari ili ostale manjine.....
dana svi traze titove vreme
ima i price kod neki pezionera bivsi politicara da je tito kriv za srbe !!! price za decu.
Marko
20. Septembar 2021.
Prema popisu 1921.godine bilo je 21% Crba i Crnogoraca na Kosovu, a 65% Albanaca . Dakle, omjer je bio 1:3. Do 1912. omjer je bio još nepovoljniji za Srbe, koji su izvršili tri pogroma albanaca; 1912., 1915 i 1918. i počeli s kolonizacijom Solunaca 1918. Ona je nastavljena planski između dva rata, s ciljem srbizacije nesrpske pokrajine. Uz iseljavanje Albanaca u Tursku do 1939. se stiglo do omjera 28% Srba i Crnogoraca i 59% Albanaca (1:2). Srpske većine na Kosovu nema već bezmalo 300 godina, od doba Šakabente, koji je kao i Arsenije poveo Srbe na sjever.
Mećavnik
03. Maj 2021.
Velika seoba Srba

Prva Velika seoba Srba se odigrala pod pećkim patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem početkom 1690. godine, tokom Velikog bečkog rata, koji je trajao od 1683. do 1699. godine. Druga Velika seoba Srba se odigrala pod patrijarhom Arsenijem IV Jovanovićem 1740. godine.Trća seoba Srba je pod Miloševićem vlašcu i svojom izjavom.;Niko ne sme da vas bije!" u Kosovu Polju 24. aprila 1987.

Ključno pitanje: Katalalonija - Španija .Zašto se Katalonija nije odvojila?
Xhevdet
04. Maj 2021.
Ti ili ne znash istoriu ili tako ti yrba ali ceo svet zna da vi serbi sye ovde doshlaci
Robert
08. Maj 2021.
napisi nesto o albancima ! sta se nji.a sve desillo !? samo u tursku su oterani oko 4 miljona. imas . da ti ne pisem sve sto znam i ceo svet zna ......


Marko
20. Septembar 2021.
Katalonija se nije odvojila jer je Španjolska to silom spriječila, a Katalonci nisu imali svog Tuđmana, da organizira otpor.
Mark pz.
08. Maj 2021.
niko ne kaze kada su kosovo punili sa srbima is cele juge !! zato i zabranio. nema vise dolaska srba na kosovo cilj je bii da se albanci asi.illiraju i sto vise srba na kosovo. nije im uspello. kosovo je u srbiju usllo 1913 g ne voljom albanaca.
Глaвoћaнин
09. Maj 2021.
Bravo Nemanja Emire
Roki
28. Maj 2021.
to sam i ja mislio emire...onda sam našao orginalna dokumenta i video dam je ta priča najobičnija budalaština...
Kastrati
13. Jun 2021.
prvo su srbi dolazili is bosne, srbije i hrvatske i crne gore na kosovo podeleno je zemliste srbima, nakon toga je tito zabranio dolazak srba is bisve juge. cilj je bio da albanci ne budu vecina / Nije im uspello /
Leka Cvetkovic
11. Septembar 2021.
Siptara nije bilo na Kosovu 14. veku. 1455. god kad su Turci okupirali Srpsko Kosovo, bilo je samo 46 porodica. Jasnk je da su oni dosljaci. Siptaru su zvanicno u Albaniji od 1043. god. Polako su se sirili uzurpacijom u sve okolne zemlje. Razmnozavali se kao pacovi sve vreme da bi postigli vecinu. Ali, Bog sve vidi.
Mark
14. Septembar 2021.
Kako je dobijeno kosovo tako je izgubljeno1999g.kosovo je nezavisna drzava.dosta o mitu o albancima .....