Pilići se na kraju broje, zar ne?

Ivan Stoilković
Izvor: srbi.mk

Niko ne osporava individualni pogled na događaje oko nas, ali godinama se pokazuje da antisrpski stav provejava gotovo uvek i svuda u makedonskom medijskom prostoru, među medijskim radnicima, političarima, od onih za jednokratnu upotrebu ili tzv. korisnih idiota do onih najviših, zvaničnih predstavnika države.

Da li se Pendarovski ponaša kao predsednik, šta se dešava sa makedonskom diplomatijom i gde su janičari srpskog naroda u Makedoniji, da li znaju šta rade i da li misle da neće doći vreme kada ćemo morati da podmirimo račune?

Svakim danom se sve više i više preteruje sa neprincipijelnim stavovima i politikom, umesto da ispravljamo sopstvenu bedu delimo pamet drugima, a nama ionako zasigurno pamet najviše nedostaje.

Sećanja su još uvek sveža sveža, a nažalost još uvek ima onih koji uprkos činjenici da se mafijaš Đukanović pod pritiskom međunarodne zajednice povukao iz kriminalnih radnji, poput podmićivanja poslanika i slično, a naši su mediji i javnost promovisali takvo ponašanje kao vrhunac demokratije, u cilju promene izborne volje građana.

A slučajevi koji korespondiraju sa ovakvim ponašanjem bili su i više nego vidljivi i kod nas. Da li se neko uopšte nečega stidi, zar ne vidite da ćete se utopiti u sopstvenom smradu i čudim se da vam pamet još uvek ne dolazi.

Tako i danas, nakon sastanka u Vašingtonu predsednika Srbije Vučića i predstavnika privremenih kosovskih institucija, ista meta isto odstojanje.

Rekao sam vam nekoliko puta, ponoviću opet, što se tiče jučerašnjeg događaja, ne zaboravite, „pilići se na kraju broje“.

Što se tiče politike koju vodite i zagovarate i situacije u kojoj ste doveli Makedoniju, ne zaboravite da niko ne samo da ne računa rasčerupane piliće, već ih niko i ne broji.

Ukratko, prvo, jučerašnje “trampovanje” je bilo i jeste u funkciji izbornog procesa u Americi, gde su u pitanju velika, srpska i albanska zajednica. Nema sumnje da će svaki od aktera jučerašnji dogovor predstaviti kao svoj politički uspeh. Tramp će to svakako činiti da mu pomogne u predsedničkoj kampanji.

Drugo, odnos Trampove administracije prema zvaničnom predstavniku srpske države bio je ispod svakog nivoa. Ali cilj opravdava sredstva, jer se čak i iz aviona moglo videti da je predsednik Vučić uradio sjajan posao za Srbiju, za njenu ekonomiju i njen regionalni status.

Treće, Srbija je dobila najviše, mini Šengen u celini, značajnu finansijsku pomoć i mogućnost da u narednih deset godina bude ekonomska lokomotiva u regionu.

Mini Šengen može dovesti do problema sa parlamentarnom većinom Albanaca, jer isti ukida granicu sa za njima “okupatorskom” Srbijom i uvodi Srbiju u celini na jezero Gazivode.

Četvrto, nemojte sumnjati da će predsednik Vučić do maksimuma iskoristiti ovaj događaj i šansu koja mu je data da ekonomski vodi region i u političke svrhe.

Peto, nema priznanja Кosova ni u naznakama!

Šesto, to što je, a i ono što nije zapisano u dokumentu na kojem ne postoji zajednički potpis, imaće svoj život, pozitivan ili ne, u zavisnosti od izbora u Americi.

Sedmo, učinimo Trampa ponovo predsednikom Amerike.

Piše: Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba Severne Makedonije, poslanik u Sobranju.