Ristovo Kosovo 

Privođenje mladića na Gazimestanu
Izvor: Kosovo Online

Nije lako Albancima na Kosovu. Oteta zemlja, strana istorija, tuđi spomenici. I što ih je više i što su bahatiji sve je veća tuga i nemoć onih najekstremnijih među njima. Najbolje su to pokazali ovim hapšenjem i suđenjem Ristu Jovanoviću, na Vidovdan. Nisu mogli bolje. 

Jer koji to dan za Srbe na Kosovu, od Lazara i Miloša naovamo, nije Vidovdan. A šta su muka i stradanje Ristovo na Kosovu, nego samo novi dokaz njegove veličanstvene pobede. I one nekadašnje na Gazimestanu, kao i svake buduće, čiji su ožiljci i trnov venac tamo već urezani za sve buduće vekove. Risto je došao na mesto gde je odavno raspet i vaskrsao. I kakav to sud u današnjoj Prištini može da promeni bilo šta. Osim da zabije još jedan ekser u njegov dlan, dajući mu tako samo novi orden. 

Ali ne shvataju to moćnici u Prištini. Oni misle da će, ovom novom demonstracijom sile i unapred napisanim presudama lažnih sudova, Rista da oteraju s njegovog Kosova. Ćorava su to posla, alli ko će to da objasni Aljbinu, Vjosi, Vljori, Ramušu i ostalima. Džabe je sve. Na lažima i otimačini može da se sanja država, ali ne može da se sagradi sreća. Tu ne pomažu ni NATO bombe ni Veliki brat. 

Gazimestan, Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Devič, Pećka patrijaršija, sva Metohija, Kosovsko Pomoravlje, Zvečan, Mitrovica, Novo Brdo, Nemanjići, Mrnjavčevići, Obilić, Hrebeljanovići, Brankovići, Jugovići... Kosovska bitka.

Kakve sve to veze ima s Kurtijem i Tačijem? Isto kao i pre sto godina s Isom Boljetincem. Baš nikakve. 

Đurađ Kastriot Skenderbeg, kao najčvršći oslonac albanske istorije na ovim prostorima, i čovek koji na lep način spaja dve strane, albansku i srpsku, sasvim sigurno ne bi danas brutalno hapsio Rista Jovanovića na Gazimestanu. Na pravdi boga, bez ikakvog razloga, zato što je biranim rečima stavio u zaštitu monahinju opkoljenu besnom prištinskom policijom. Nažalost, veliki broj Albanaca koji danas baštine Skenderbegovo nasleđe planinama i morima su daleko od njega. 

I da ne bude zabune. Sasvim sigurno ima među kosovskim Albancima danas onih koji se ne slažu sa ovakvim postupanjem njihovih predstavnika. Onih koje je stid zbog besmislene demonstracije sile, čiji smo svedoci na Kosovu svakog dana. Oni su sigurno tu i ostaje nada da će jednom biti u prilici da se njihov glas bolje čuje. 

A što se tiče utamničenog Rista Jovanovića, on ni za šta ne treba da brine. Nema većeg priznanja i prilike da opravda svoje ime, od ove koju je on dobio.

Piše: Miloš Garić, urednik Kosovo onlajn

Lii
01. Jul 2021.
Bravo republika Kosova
Miodrag iz Peći
01. Jul 2021.
Jesi li pročitao tekst. Ako možeš posle ovih reči da mirno spavaš plašeći se za na anus rođenu Republiku Kosovo onda aferim.
Svi Srbi se zovu (H)Risto!
lela
01. Jul 2021.
ovde nije CG da manina serba da rade sta hoce otisao vreme kad su radili sta hoce
Dardanija=Srbija
04. Jul 2021.
Gospodine Mili nema potrebe tu da zoveš nas u našu Peć. Ne treba nama da dolazimo kao turisti i budemo srećni što nam neko da pravo da slobodno prošetao. Nama jedino treba i pripada da imamo punotu života da ima škola, obdaništa da narod slobodno živi što ste nam vi 1999 sve oteli i oduzeli. Ali znaj da ste nam baš zime jedino dali jednu stvar, da kad dođe trenutak i mi sve isto to oduzmemo vama. 500 godina su i Turci držali sve naše gradove pa ih sada nema nigde.
Car
01. Jul 2021.
Lii ti si ogranicen ko terasa,naucio si dve reci na Srpskom i samo ko papagaj.
Mili
01. Jul 2021.
Gospodine iz Peci.
Navrati .Popicemo kafu kod Korzoa.Ne mozes dA verujes kakve kafice ima.Mozemo malo i da prosetamo obalom Bistrice.Napravljene su jako lepe pesacke staze.Okani se nacionalizma Dosad ti nista dobro nije doneo.Ahde ti u svoje ognjiste ako vec nisi prodao.Eno ljudi iz Girazdevca slobodno se setaju cak i srpskim autotablicama.Isto i iz Brestovika.Cega se plasis.Ostavi mrznju u Srbiji i dodji otvorenog srca .
Car
01. Jul 2021.
I ne kaze se kosova,nego Kosovo i Metohija
Xhevdet
01. Jul 2021.
Probudi care jer ti usred dana sanjash ovoje republika kosiva svaki funksioner serbie kad doxhe ovde trazhi dozvolu kako je derzhava drugqie
Kastrati
01. Jul 2021.
Metohija je grcka rec. A kosovo celo je Dardanija. Nauci istoriju ali ne srpsku, no kao drugi pisu istoriju kosova.
Volkov
01. Jul 2021.
Mnogo dobar tekst.
Nisu albanci svesni srpskog duha i inata. Sto nas vise ponizavaju to smo slozniji i odlucniji. Doce sve na svoje jednog lepog dana.
A dotle samo slozno...ZIVELA SRBIJA!
Kmf
01. Jul 2021.
Svi crnogorci i srbi su risto junacina !!! Nista mu ne mogu samo se brukaju :D
Lii
01. Jul 2021.
Hxala republika Kosova
Miki
01. Jul 2021.
Jednog dana,pa pa bilo to ikroz 200 godina vratice se srpska vlast naKiM.
Pravi Prištevac
04. Jul 2021.
Ma kakvi 200 godina, ubrzali se vreme, neće da prođe ni 10-15 godina, vratiće se Srbija u svoju kolevku jača nego ikad