Bogoev: Cilj Otvorenog Balkana konkurentnije kompanije, veća tržišta i profit

Stefan Bogoev
Izvor: Carinska Uprava RSM

Direktor Uprave carina Severne Makedonije Stefan Bogoev izjavio je da brži protok roba i usluga u okviru Otvorenog Balkana ne znači samo da u zemlju preferencijalno ulaze kompanije iz Srbije i Albanije, već da to važi i za makedonske kompanije u Srbiji i Albaniji.

"To znači reciprocitet, ono što važi za srpske i albanske kompanije - da dođu ovde po povoljnim i jednostavnim procedurama, važi i za makedonske kompanije u Srbiji i Albaniji. To je jedan aspekt. I zato ne mislim da Otvoreni Balkan može bilo šta da ugrozi", rekao je Bogoev u intervju za TV 21.

Kako je dodao, Otvoreni Balkan služi da se pomogne i makedonskim kompanijama da budu konkurentnije, da budu veća tržišta, da imaju veći profit i da zapošljavaju više ljudi i daju veće plate.

"To je cilj Otvorenog Balkana", ističe Bogoev.

Bogoev je prokomentarisao i aktuelne primedbe mesne industrije na visoke carinske troškove.

Kako kaže, zbog Otvorenog Balkana postoji finalni mesni proizvod, recimo iz Srbije, koji dolazi sa nižim carinama, odnosno plaća se PDV u Makedoniji, dok sa druge strane makedonske kompanije prerađuju meso, uvoze meso za preradu, a plaćaju veće carine iz drugih zemalja.

"Tu je problem. Međutim, postoji i druga strana, tu su i domaći proizvođači mesa koji reaguju - zašto bi bilo povoljnije uvoziti meso za dalju preradu, šta ćemo sa našim mesom koje ovde proizvodimo? Uprava carina sprovodi zakone, ona ne donosi zakone", rekao je Bogoev.