Dodik: Želimo da podstaknemo Sarajavo da prihvati inicijativu Otvoreni Balkan

Milorad Dodik
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da RS podržava incijativu Otvoreni Balkan, prenosi RTV.

"Republika Srpska podržava inicjativu Otvoreni Balkan ali je sprečena nerazumnim i neracoinalnim odnosom Sarajeva prema tom pitanju zbog čega gubimo određeni nivo potencijala", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je ta odluka stvar Sarajeva.

"Želimo da potaknemo na novu BIH da se to uradili ali vidimo, međutim da sve što dolazi iz Srbije, ima patološki odnos i zasniva se na mržnji i želji za neuspehom Srbije i njenog naroda, zbog čega se zaustavljaju ovako kapitalne inicijative kao što je Otvoreni Balkan i sve druge koje vode ka boljoj saradnji BiH kao međunarodno priznate državne zajednice i Srbije", naveo je Dodik.

Dodik je ocenio da je Memorandum, koji je potpisan neposredno pred održavanje konferencije veoma važan jer će konačno omogućiti izgradnju adekvatnog spomen-obeležja za masovno stradanje našeg naroda u Jasenovcu.

"Namera nam je da uz sve okupimo i neka druga stratišta kako bi na tom istom mestu prikazali obim stradanja Srba na ovim prostorima", rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo dvodnevnim radom dve delegacije, a te susrete je ocenio kao krunu svega urađenog u prethodnom periodu. Nastavićemo sve kao što je dogovoreno na Strateškom forumu, naveo je Dodik i izrazio uverenje da će sve biti urađeno kao na najvišem nivou.

Predsednik RS je zahvalio Vučiću što je mobilisao pažnju ka RS.

"To je bilo nešto što nam je bilo potrebno, naravno da je novac važan, ali za nas ovde odnos koji Srbija pokazuje i projekti koje zajednički realizujemo su u psihološkom i moralnom smislu od neprocenjivo većeg značaja jer znamo da nismo sami i napušteni", istakao je Dodik.

Podsetio je da je Vučić na početku mandata pokrenuo nešto što nas okuplja i što će nas sve okupiti večeras a to je obeležavanje sve događane od naciolanog značaja u Srbiji i RS.

Srbi su kako je rekao, učeni da ćute o svojim stradanjima koja su bila monstruozna da ne bi povredili one koji su ih kreirali i poručio da će sada kada se sve promenilo nastaviti da govore.