Tužilački savet Kosova: Zahtev za imenovanje glavnog tužioca nije ultimatum, već hitnost

Tužilački savet Kosova
Izvor: Koha ditore

Tužilački savet Kosova ponovo je odgovorio Predsedništvu Kosova, nakon što su iz kabineta Vjose Osmani optuženi da postavljaju ultimatume i vrše pritisak na instituciju predsednika, tražeći imenovanje glavnog tužioca, prenosi Reporteri.

Predsedništvo je saopštilo da je zahtev Tužilačkog saveta bez ikakvog pravnog osnova, ali Savet smatra da je zahtev pravno zasnovan i da ne iskrivljuje činjenice.

"Tužilački savet Kosova naglašava da je zahtev pravno zasnovan i da se ne radi o netačnosti u opisivanju činjenica i iznošenju argumenata u vezi sa ovim pitanjem, jer je opisan samo kontinuitet pravnog postupanja preko pravosudnog organa, kroz koji je prošao proces regrutovanja Glavnog državnog tužioca, koji su naišli na neke kontrakandidate u Ustavnom sudu. U tom slučaju, tvrdnje su opisane kao neosnovane i, takođe, ovaj proces je osporavan i pred redovnim sudovima do Vrhovnog suda Kosova, koji je odbacio takve tvrdnje", navodi se u odgovoru Saveta tužilaštva upućenom Telegrafiju.

Štaviše, Savet kaže da je glavni tužilac na čelu institucije državnog tužioca i da je kao takav neophodan za nesmetano funkcionisanje i obezbeđivanje pravne funkcionalnosti ove institucije.

"Zato što je tužilašnom sistemu potreban glavni državni tužilac sa ustavnim i zakonskim mandatom i ovlašćenjem da obezbedi funkcionalnost ovog sistema i da vršenje dužnosti glavnog državnog tužioca od dugoročnog vršenja dužnosti može doneti neizvesnost srednjoročnom i dugoročnom planiranju tužilačke institucije i za samu državu Kosovo u oblasti vladavine prava" navodi se dalje.

Kako kažu, ovaj zahtev ne može da se kvalifikuje kao vid pritiska, imajući u vidu da je od 08. aprila prošle godine kada je predložena uredba od strane Bljesima Isufaja, prošlo godinu dana od kada je predložen Kabinetu predsednika.

"Stoga je hitno traženo ovo pitanje, koje je pogrešno prihvaćeno, a koje su zvaničnici Kabineta predsednika pogrešno protumačili kao ultimatum. Naime, uredba novog glavnog tužioca predstavlja se kao neposredna i neophodna potreba i nema semantiku reči "ultimatum", ali je očigledna u smislu ubrzanja uredbe za stvaranje mogućnosti funkcionisanja Državnog tužioca, uz ustavna i zakonska ovlašćenja“ rečeno je dalje.