Gaši: Tači može da uzme advokata kojeg želi, nema razloga da bivši tužioci ne rade kao advokati

Tom Gaši
Izvor: Kosovo Online

Hašim Tači za branioca može da uzme advokata kojeg želi, to mu garantuje zakon po kojem funkcioniše Specijalni sud, kaže za Kosovo onlajn advokat Tom Gaši povodom vesti da su bivši tužilac Haškog tribunala Piter Mekloski i bivši ministar pravde u misiji UN na Kosovu Albert Moskovic novi Tačijevi branioci.

"Nema razloga da bivši tužioci ne rade kao advokati. U svetu, kada neko završi misiju kao tužilac ili sudija, karijeru nastavlja kao advokat", ukazuje on i dodaje da se postavlja pitanje da li će novi advokati bivšeg lidera OVK raditi sa timom koji je do sada branio Tačija u Hagu ili će dovesti novi tim drugih advokata.

On dodaje da optuženi u bilo kom sudu ima pravo da odabere advokate za koje misli da će mu pružiti najbolju odbranu. Takođe, kaže da su do sada svi advokati plaćeni iz budžeta Kosova i da postoje odredbe u Ministarstvu pravde na osnovu kojih se plaćaju advokati odbrane bivših pripadnika OVK koji su optuženi od strane Specijalizovanih veća.

"O tome koliko je utrošeno na odbranu bivših lidera OVK može da odgovori samo određeno odeljenje u Ministarstvu pravde, ja konkretno ne znam koliko je novca utrošeno iz budžeta Kosova na odbranu Tačija i drugih", navodi Gaši za Kosovo onlajn.

Gaši kaže i da su navodi o tome da su Mekloski i Moskovic odabrani za branioce jer su navodno imali uvid u dokumenta o Žutoj kući, potpuno neistiniti.

"Toliko se priča o slučaju "Žuta kuća" a nikada ništa nije dokazano, jer se tamo ništa nije ni dogodilo. Ja sam njihov ovlašćeni advokat već godinu dana i za to vreme se ništa nije desilo oko pretpostavki o kojima je govorio Dik Marti, samo je on došao u situaciju da traži bezbednosnu zaštitu, jer navodno, ima pretpostavki da srpska obaveštajna služba želi da ga ukloni i za to okrivi bivše pripadnike OVK i Kosovo. Ako postoji predmet u tužilaštvu to će rešiti Specijalni sud. Međutim, niko ne može da ima uvid u dokumentaciju koja nije dokazala ništa iako je izvršeno pet istraga u slučaju "Žuta kuća" i nikada ništa nije pronađeno, jer se nikada ništa nije ni dogodilo", smatra Gaši.