Glavni tužilac Smit: Zastrašivanje svedoka je realnost, žrtve godinama čekaju na pravdu

Džek Smit
Izvor: Kosovo Online

Glavni tužilac Specijalnog suda u Hagu Džek Smit, na početku današnjeg obraćanja na statusnoj konferenciji u procesu protiv bivših komandanata OVK, naveo je da se direktno obraća nakon pretnji odbrane i ličnih napada na njega.

"Uveravam vas da neću ovo redovno raditi. Vidi se da postoji neslaganje strana i to bi bilo blago rečeno, između odbrane i tužilaštva i mada se apsolutno ne slažem sa stavom odbrane, podržavam njihovo pravo da iznose argumente. Ako smatraju da suđenje treba da počne kasnije to je njihovo pravo, ali postoji razlika između prava iznošenja argument i da se tome izađe u susret, bez podrške logike ili činjenice", naveo je Smit.

Glavni tužilac je pozvao Sud da kako je naveo "vidi šta se dešava i da je gospodin Emerson pretio sudu da neće učestvovati u postupku ako se donese datum početka suđenje koji se njemu ne dopada".

"Sud treba da odredi datum jer svedoci i žrtve u ovom predmetu čekaju godinama da se pravda izvrši. Svedoci i zastrašivanja svedoka u ovom predmetu je realnost. Jednostavna činjenica je da postoji veliki raskorak koji će ugroziti svedoke i istina je jasna u svim tim slučajevima postoje zaštitne mere i redigovanje materijala, ali sud mora da razume da su to sredstva kojima se ublažava rizik. Oni se ne mogu potpuno otkloniti i ukoliko svedoke koji su pokazali poverenje prema ovoj instituciji onda, ostavimo da čekaju mesecima i mesecima od momenta pretpretresnog postupka do suđenja, ne činimo im nikakvu uslugu".

Tužilac Smit je i istakao da je Vlada Kosova izdvojila 20 miiona evra za odbranu i to povrh onoga što Sekreterijat finansira.