Nova statusna konferencija u procesu protiv Tačija i šefova OVK sutra u Hagu

Džek Smit, Tači, Veselji i Krasnići.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Treća po redu statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK, Hašima Tačija i trojice drugih šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, treba da se održi sutra pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu.

Prethodno je bila zakazana za prošli četvrtak ali je odložena, kako je obrazložio sudija, iz organizacionih razloga i uzimajući u obzir dostupnost strana za učešće na konferenciji.

U podnesku povodom predstojeće konferencije, Specijalizovano tužilaštvo je ponovilo da ostaje pri stavu da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine, a da li je odbrana optuženih eventualno menjala svoj stav o tome biće poznato sutra.

Naime, branioci sve četvorice optuženih, insistiraju da suđenje počne godinu i po dana nakon što tužilaštvo obelodani sve svoje dokaze, kako bi odbrana imala dovoljno vremena da prikupi svoje argumente i spremi se za suđenje.

Tužilaštvo je podsetilo da će sav dokazni materijal objaviti do jula, te da bi odbrani bilo sasvim dovoljno tri meseca za pripremu dokaza za početak suđenja.

Inače, optuženi ne moraju da prisustvuju konferenciji lično i pratiće je kao i prethodne dve, video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Na predstojećoj konferenciji biće reči o obelodanjivanju dokaza, napretku istrage odbrane i tužilaštva, kao i njihovom završetku od kojeg zavisi i zakazivanje početka suđenja.

Početkom meseca sudija je odbio zahtev njihovih branilaca za ukidanje pritvora i privremeno puštanje na slobodu, a na tu odluku branioci su izjavili žalbu tročlanom sudskom veću.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.