Kiho: Tužilaštvo želi da proces protiv Tačija traje duže od Miloševićevog

Gregori Kiho
Izvor: Gazeta Express

Advokat bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija Gregori Kiho izjavio je da se početak sudskog postupka protiv Tačija i drugih bivših lidera OVK odlaže zbog, kako navodi, tužilaštva koje odbrani ne pruža sve dokaze koji im mogu biti od koristi, piše Gazeta ekspres. 

"Proces ne počinje jer tužilac nije bio voljan da ga pokrene. Ako se sećate, u novembru 2020. godine tužilac je rekao da je spreman da počne suđenje za šest meseci. Prošlo je skoro dve godine otkako je dao ovaj komentar, a on još uvek nije spreman. Nisu uradili sve što moraju, po pravilima, zato se kasni", rekao je Kiho.

On je u intervjuu za Kosovo Pres govorio o odugovlačenju procesa protiv bivših čelnika OVK i, kako navodi, nameri tužilaštva da to suđenje traje duže od Miloševićevog.

"To ne bi trebalo da bude suđenje koje traje duže od suđenja Miloševiću, ali to će pokušati da uradi tužilac. To znači, po mom mišljenju, da će ispitati svaki incident koji se dogodio na Кosovu 1998. i 1999. godine i, prema teoriji 'udruženog zločinačkog poduhvata', okriviti ove četiri osobe", rekao je Kiho.

Kiho kaže da je odbrana spremna da započne proces i traži da joj se pruže svi dokazi, ali da se to nije dogodilo. Dodao je da odbrana traži i spisak svedoka. 

On je naveo da bi sud trebalo da odbaci dokumente koje Specijalno tužilaštvo dobija iz Srbije zbog, kako tvrdi, fabrikovanja iskaza svedoka.

"Jasno je da su dokumenti dobijeni iz Srbije kontroverzni. Pitanje da je Srbija istorijski bila umešana u fabrikovanje svedočenja i svedoka, stoga su argumenti koje smo izneli su da smo pozvani da znamo odakle ta svedočenja dolaze i da se pitamo ko je pisao ove dokumente, kada su oni pisani i kako ste vi u Srbiji imali kontrolu nad ovim dokumentima", rekao je Kiho.

Povodom navoda tužioca na jučerašnjoj konferenciji u slučaju Tači i drugi, koji je uporedio "vođe OVK sa srpskim zločincima", Kiho je rekao da ne može biti takvog poređenja. 

"Oni pokušavaju da dokumentuju da je OVK bila tajna organizacija. To nije bila tajna organizacija, to je bila organizacija koja se borila za oslobođenje kosovskih Albanaca. Tako je uvek bilo. Međutim, ako pogledate optužnicu i ako pogledate šta su oni izneli, oni nameravaju da kažu da je OVK bila organizacija koja se bavila zločinačkim aktivnostima, a zapravo se borila za oslobođenje kosovskih Albanaca", kaže Kiho.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na Specijalni sud i, kako kaže, vidi šta se tamo dešava.

On smatra da kosovske institucije i društvo treba da posvete više pažnje procesima u Specijalnom sudu.