Konjufca: Specijalni sud napravljen na silu, ima mnogo mana

Gljauk Konjufca
Izvor: Reporteri

Predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca, koji je u poseti nekadašnjim liderima OVK optuženima za ratne zločine u Specijalnom sudu u Hagu, izjavio je da institucije Kosova sa zabrinutošću gledaju na taj sud, prenosi Reporteri. 

Konjufca je dodao da Specijalni sud napravljen silom i da nije lako ni onima koji su u parlamentu glasali protiv njegovog osnivanja, kao ni onima koji su glasali "za". 

"Iskreno govoreći, mi kao Kosovo na njih gledamo sa velikom zabrinutošću. Zabrinjavajuće je samo osnivanja ovog suda. Čak i oni koji su mislili da je to neizbežno takođe su imali svoje primedbe u vreme kada je osnovan. Dakle to je bila neka vrsta prisile, čak i oni koji su digli ruku su mislili da ako to ne uradi Kosovo uradiće Ujedinjene nacije i opet bi Kosovo stradalo. Znam da tada nije bilo lako ni onima koji su glasali protiv, ni onima koji su glasali 'za'", rekao je Konjufca u intervjuu za RTK.

Konjufca je kritikovao Specijalni sud što u pritvoru dve godine drži bivše vođe OVK, a da im suđenje još nije počelo. 

"Dosadašnji njihov rad ima mnogo nedostataka. Ono što odmah privlači pažnju jeste da su prošle dve godine otkako su izolovani, a sudski proces ne počinje", dodao je Konjufca.