Vašington post: Konjufca kritikuje rad Specijalnog suda

Gljauk Konjufca
Izvor: Reporteri

Prestižni američki list Vašington post posvetio je članak predsedniku kosovske skupštine Gljauku Konjufci istakavši da je Konjufca, nakon posete bivšim liderima OVK u Hagu kojima se sudi za ratne zločine, kritikovao rad Suda zbog dužine trajanja procesa, prenosi Reporteri.

"Visoki kosovski zvaničnik kritikovao je dužinu trajanja specijalnog suđenja bivšim borcima za nezavisnost optuženim za ratne zločine tokom i nakon rata na Balkanu 1998-1999. godine. Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca otputovao je u Hag, kako bi se sastao sa pet bivših lidera OVK, uključujući i bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i bivšeg predsednika parlamenta Kadrija Veseljija. Prvo hapšenje je izvršeno u septembru 2020. godine, tri meseca nakon što su optužbe objavljene u javnosti, a sva petorica su negirali optužve“, navodi se u tekstu američkog lista.

Konjufca je kritikovao dugotrajan proces, navodeći pravo osumnjičenih da im se sudi "u najrazumnijem mogućem roku".

On se sastao sa bivšim predsednikom parlamenta Jakupom Krasnićijem i Pjeterom Šaljom, a očekuje se da će se sastati i sa Redžepom Seljimijem.

Sutra sastati sa bivšim predsednikom Hašimom Tačijem, bivšim liderom DPK Kadrijem Veseljijem i bivšim liderima ORV-OVK Hisnijem Gucatijem i Nasimom Haradinajem.