Kosovska policija ima još 10 dana za odgovor Hagu oko puštanja iz pritvora lidera OVK

hag specijalni sud
Izvor: EPA-EFE

Kosovska policija ima rok od dve nedelje, počevši od 8. oktobra, za detaljan odgovor na zahtev Specijalizovanog veća u Hagu, da li je u stanju da efikasno sprovede sve dalje naloge suda u slučaju puštanja iz pritvora nekadašnjih lidera OVK, koji su optuženi za ratne zločine.

U dokumentu koji je izdao francuski sudija Nikola Giju, a koji je objavljen na internet sajtu Specijalizovanih veća u Hagu, navodi se da se Kosovskoj policiji u vezi sa ovom komunikacijom nalaže da poštuje pravila poverljivosti.

Bivše lidere OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, Specijalizovano tužilaštvo tereti za ratne zločine na Kosovu i oni se nalaze u pritvorskoj jedinici u Hagu. Tokom 11 meseci njihovog boravka u pritvoru svi dosadašnji zahtevi odbrane za njihovo puštanje iz pritvora su odbijeni.

U zahtevu sudije za prethodni postupak, koji je danas objavljen, nalaže se kosovskoj policiji da, kako je navedeno u Aneksu naredbe, pruži informacije o ovlaštenjima i sposobnosti da ograniči kretanje pojedinaca u slučaju otpuštanja, da ih nadgleda i ograniči u komunikaciji, da kontroliše njihov kućni pritvor i sprovođenje svih daljih mera privremenog puštanju na slobodu.

Kako je navedeno u dokumentu, ovo se odnosi na eventualno puštanje iz pritvora Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.