Odbrana Hašima Tačija tražila izuzeće Trendafilove iz Apelacionog veća

Dastid Palaska, advokat Hašima Tačija.png
Izvor: Gazeta Express

Dastid Palaska, advokat angažovan u Tačijevom timu odbrane, kaže da su oni tražili izuzeće predsednice Specijalnog suda Ekaterine Trendafilove iz Apelacionog veća, koje će se baviti žalbom odbrane na rešenje o produženju pritvora, prenosi Koha.

On je na KTV rekao da su se odlučili za tako nešto jer je navodno Trendafilova razgovarala o pitanju pritvora Tačija u prisustvu stranih diplomata i specijalizovanog tužioca, što je komunikacija koja je zakonom zabranjena.

Drugi razlog za traženje izuzeća, kaže on, jeste što je došlo do izuzeća jednog od sudija Apelacionog veća koji će se baviti njihovom žalbom na određivanje pritvora ističući da je to nezakonito.

On kaže da je u slučaju prve Tačijeve žalbe u veću bio uključen sudija Kai Ambos, koji je napisao posebno pomirljivo mišljenje, rekavši da postojanje konkretne garancije treće države menja analizu u korist puštanja iz pritvora.

Prema njegovim rečima, odbrana je dala ove garancije i dostavila ih sudiji za prethodni postupak, ali da su one ignorisane, a onda kada je žalba podneta u žalbenom postupku, sudija Kai Ambos je bez ikakvog obrazloženja smenjen je od strane drugog člana.

"Što je još gore, kada je odlučivano o žalbi ona je odbijena u celini, ali je druga sudija Nina Jorgensen, koja je takođe bila deo prvog veća, glasala protiv, što znači da da je bilo prvobitno početno veće koje bi uključivalo sudiju Kai Ambosa, onda bi postojala mogućnost da i žalba bude prihvaćena, tako da je jasno da je promena veća imala direktan uticaj na konačnu odluku na puštanje iz pritvora gospodina Tačija", rekao je Palaska.

Palaska smatra uznemirujućim i to što je Trendafilova odlučila o zahtevu koji su podneli uprkos činjenici da je po zakonskom okviru obavezna da ne učestvuje u ovom slučaju.