Odbrana: Krasnići je bio portparol OVK, nije bio uključen u vojna operativna pitanja

Venkatešvari Alagendra, branilac Krasnićija
Izvor: Kosovo Online

U Hagu je jutros nastavljeno suđenje vođama nekadašnje OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Branilac Jakupa Krasnićija, advokatica Venkatešvari Alagendra izjavila je da je njen klijent imao ulogu portparola OVK i da nije bio uključen u vojno-operativna pitanja.

Alagendra se požalila da je način hapšenja Krasnićija u novembru 2020. godine, koji je ocenila kao pogrešan i nepravedan. U svom uvodnom izlaganju Alagendra je rekla da Krasnići nije dobio priliku da se dostojanstveno pojavi pred pravosuđem, već da je bio okružen naoružanom policijom.

Ona je dodala da je Krasnići osećao dužnost da branio svoj narod.

"Od napada isti og onog režima zbog koji je izazvao mnogo suza. Krasnići se se odrekao sna o mirnom životu zarad budućnosti svoje dece. Sve radio javno i otvoreno", rekla je Alegendra.

Prema njenim rečima, ima najmanje šest grešaka u procesu protiv Krasnićija.

Kao prvu grešku navela je "nerazumevanje ili namerno pogrešno predstavljanje Krasnićijeve lične uloge".

"Portparoli nisu uključeni u vojna operativna pitanja. Nije imao ovlašćenja ni obaveze koje ZPS želi da mu naplati. Njegove aktivnosti se ne mogu povezati sa navodnim zločinima. Svedoci baziraju svoje izjave na rekla-kazala. Nije imao ovlašćenja niti zaduženja koja Tužilaštvo nastoji da mu pripiše. Insistiranje da je ogovoran za dela od kojih je bio geografskih udaljen", rekla je Alegendra.

Po rečima Alagendre Tužilaštvo je precenilo organizaciju i funkcionisanje OVK. Ona je dodala da su tu organizaciju u najvećoj meri činili dobrovoljci.

"Reč je o bobrovoljcima koji nisu imali vojnog iskusta. To su bili radnici, studenti, prvanici i ostali predstavnici civilnog društva koji su se okupili da brane svoju slobodu, Kosovo i svoj narod. Posle NATO bombardovanja na Kosovo su se vratili pripadnici OVK i zatekli svoje članove porodice mrtve, a kuće spaljene, otetu imovinu. U tim okolnostima pojedinci su uzeli stvar u svoje ruke da izmire račune. Situcija je bila haotična, čak ni Kfor nije mogao da kontroliše krivična dela", rekla je Alagendra.

Naglasila je da Tužilaštvo zanemaruje podršku koju je NATO pružala OVK i objasnila da ukoliko je OVK imala zločinačke aktivnosti i ciljeve, onda bi to značilo da je NATO davala to podržavao.

"Nema dokaza koji povezuju dirktno Jakupa Krasnićija sa zločinima. Nema dokaza da je postojao zločinački plan", zaključila je Alagendra.

Današnje zasedanje počelo je u 9 sati, a emituje se sa 45 minuta odlaganja.

Suđenje Tačiju i drugim komandantima bivše OVK počelo je 3. aprila, a prva tri dana rezervisana su za uvodna izlaganja. Izvođenje dokaza bi trebalo da počne 11. aprila.

Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora bivše OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.