Seljimijeva odbrana se žalila, tvrdi da Specijalni sud ne zapošljava Albance

Specijalni sud za zlocine OVK
Izvor: lajmi.net

Odbrana bivšeg komandanta OVK Redžepa Seljimija osporila je način na koji Specijalni sud vrši jurisdikciju nad optužbama protiv njega, rekavši da taj sud vodi diskriminacionu politiku u zapošljavanju Albanaca, što ugrožava nepristrasnost suđenja njihovom klijentu, prenosi Reporteri.  

Kako je potvrđeno za taj portal Seljimijeva odbrana je Žalbenom veću Specijalizovanog suda i Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu 14. maja 2021. godine uputila dopis, o zabrani zapošljavanja Albanaca u Specijalnom sudu.

Seljimijev advokat je između ostalog naveo da takva politika krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, iz koje proističe da to utiče na način na koji Sud vrši nadležnost nad optuženima, ostavlja mogućnost za predrasude i pristrasnost, bilo svesno ili nesvesno.

U odgovoru za Reporteri, da li je Albancima sa Kosova dozvoljeno zaposlenje u Specijalnom Sudu iz Informativne kancelarije Specijalizovanih veća se navodi da je zapošljavanje u ovoj instituciji uslovljeno državnim finansiranjem.

„Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo finansiraju se kroz sistem Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (CSDP) Evropske unije. Stoga je države članice EU ili treće države koja daje doprinos osnovni SU uslov za zapošljavanje“, navodi se u odgovoru za Reporteri.

U pismu koje su potpisali branioci Redžepa Seljimija, Dejvida Janga i Džefrija Robertsa između ostalog navodi se da Specijalni sud zbog njihove etničke pripadnosti Albance smatraju pristrasnim.

„Ovaj iskrivljeni pojam ’nepristrasnosti’ znači da Albanci i Albanci sa Kosova se ne mogu  smatrati nepristrasnim zbog etničke pripadnosti“, navodi se u pismu Seljimijevih advokata, i zahteva od Specijalnog suda da odbiju optužnicu protiv bivšeg pripadnika OVK i da potvrde da taj sud provodi diskriminacionu politiku prema Albancima.