Tači traži da ga hitno puste u kućni pritvor

Tači u Hagu
Izvor: Gazeta Express

Odbrana bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija podnela je pretpretresnom sudiji Specijalnog suda Nikolasu Gijuu treći zahtev za njegovo puštanje u kućni pritvor ili puštanje u treću zemlju koja ponudi garancije, prenosi Gazeta ekspres.

U ovom zahtevu advokat Gregori Kiho navodi da je nastavak Tačijevog pritvora u Hagu u suprotnosti sa ljudskim pravima i slobodama.

Posle nedavne odluke da se Tačiju odbije puštanje u kućni pritvor, zbog nepoverenja u Kosovsku policiju, odbrana je zatražila od pretpretresnog sudije da sazove ročište i naredi prisustvo direktora Kosovske policije, načelnika Pritvorske jedinice Kosova i ostale čija su imena u dokumentu objavljenom na sajtu Specijalizovanih komora.

Oni su takođe tražili da se Hašim Tači odmah privremeno pusti na slobodu pod uslovima koji se smatraju neophodnim i odgovarajućim.

U međuvremenu, Tužilaštvo je saopštilo da ni prebacivanje Tačija u kućni pritvor u Prištinu niti njegovo puštanje u treću zemlju "neće smanjiti rizik od bekstva, ometanja rada suda, uznemiravanja svedoka ili čak ponavljanja zločina“.