Trendafilova odgovorila Konjufci: Specijalni sud ne može biti pod nadzorom 

Ekaterina Trendafilova
Izvor: Reporteri

Predsednica Specijalnog suda Ekaterina Trendafilova je, reagujući na izjavu predsednika kosovske skupštine Gljauka Konjufce o stvaranju kontrolnog mehanizma za taj sud, izjavila da nijedan sud ne može biti pod nadzorom zakonodavne ili izvršne vlasti, prenosi Reporteri. 

"Pročitala sam izjavu gospodina Konjufce, predsednika parlamenta. Moram da iznesem svoje gledište, mi smo sud, nijedan sud ne može biti pod nadzorom koji dolazi od zakonodavne ili izvršne vlasti, to nije moguće", rekla je Trendafilova na sastanku sa civilnim društvom održanom preko "Zum" platforme, a na kome su učestvovali i novinari.

Ona je navela i da još jednom naglašava da za zločine koji su u nadležnosti tog suda mogu biti optuženi samo pojedinci, a ne etničke grupe, organizacije ili bilo koji drugi subjekt.

"Odluka o tome ko će biti optužen za krivično delo pripada isključivo specijalizovanom tužiocu, Specijalizovano tužilaštvo i Specijalizovana veća su zasebne i jedna od druge potpuno nezavisne institucije", rekla je ona.

Trendafilova je podsetila da je bilo planirano da se sastanak sa civilnim društvom održi u Gnjilanu, ali i navela da je veliki broj učesnika izrazio želju da se pridruži preko "Zuma". 

Ona je najavila da je njen put na Kosovo odložen i da će uskoro doći.