Tužilaštvo: Policija ne može da ispuni zahteve za puštanje haških optuženika na uslovnu slobodu

Specijalni sud u Hagu.png
Izvor: Reporteri

Kancelarija specijalnog tužioca usprotivila se puštanju iz pritvora Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, sa obrazloženjem da kosovska policija ne može da ispuni uslove predložene za njihovo puštanje na uslovnu slobodu, prenosi Ekonomia onlajn.

U dopisu Tužilaštva se navodi da je "ustaljena klima mešanja u pravosudni proces na Kosovu, sveobuhvatno dokumentovana i ranije i ne predstavlja drevno istorijsko sećanje“, prenosi "Zakletva pravde”.

"Nedavno su se pojavile optužbe da je Kosovska obaveštajna agencija imala dva agenta koji su se predstavljali kao svedoci da obezbede izmišljene dokaze koji povezuju političke protivnike bivšeg predsednika Hašima Tačija sa terorističkim organizacijama“, navodi se u dopisu.

Tužilaštvo je priložilo i fotografije Abeljarda Tahirija, Špenda Mašunija, Hašima Tačija i Bedri Hamze.

Navodi se i da ponašanje čelnika Udruženja ratnih veterana OVK, uključujući izjave Fatona Kljinakua i zločine koje su navodno počinili Gucati i Haradinaj, jasno pokazuju da se takva klima nastavlja.

Stav Specijalnog tužilaštva je da svedoci ne moraju biti fizički povređeni da bi bili zastrašeni, čak i mogućnost puštanja optuženih da se brane sa Kosova stvara strah i nesigurnost među svedocima u tom postupku.

Tužilaštvo tvrdi da predloženi uslovi nisu dovoljni, a čak i da jesu, kosovska policija ne bi mogla da ih efikasno sprovede i da je zato nepohodno zadržati u pritvoru Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

„Pritužbe kosovske policije na sprovođenje uslova puštanja na slobodu za osobe nivoa optuženih su neosnovane. Oni poriču bilo kakvu odgovornost za neuspehe u vezi sa Remzijem Šaljom, Samijem Ljuštakuom i Sabitom Gecijem, ignorišući činjenicu da ti incidenti pokazuju da ličnosti na visokom nivou imaju moć na Kosovu“, navodi se u dopisu Tužilaštva.

Tužilaštvo takođe tvrdi da je bilo slučajeva direktnog mešanja kosovske policije u pravosuđe, navodeći primer Nedžmi Karsnićija u Prizrenu optuženog za zločine.

Ističe se da je samo postojanje Specijalnog suda i Specijalnog tužilaštva zasnovano na realnosti da visokoprofilirani optuženici OVK, poput onih koji su optuženi u ovom slučaju, ne mogu imati suđenje na Kosovu bez ometanja pravde.

"Na osnovu pozicija i odgovornosti tokom i nakon rata na Kosovu, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići su izuzetno uticajni. Oslobađanje optuženih na Kosovu predstavlja egzistencijalnu pretnju za pravičan i brz razvoj predmeta i efikasnost suda“, navodi se u dopisu.

U prvom pojavljivanju pred sudom 9. novembra, Jakup Krasnići i Hašim Tači su se izjasnili da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret, što je izjavio i Veselji 10. novembra, kao i Seljimi 11. novembra.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Prema optužnici, najmanje između marta 1998. i septembra 1999. godine Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići i drugi učesnici udruženog zločinačkog poduhvata imali su zajednički cilj da obezbede i vrše kontrolu nad celim Kosovom putem metoda koje uključuju zastrašivanje, maltretiranje, nasilje i nezakonito eliminisanje protivnika.