Albanija na raskrsnici: Zašto je Berlinski proces Tirani sada bliži od Otvorenog Balkana?

Vučić, Rama i Zaev - Samit Otvoreni Balkan u Palati Brigada
Izvor: Instagram

Analitičar Ben Andoni i savetnik u albanskom Ministarstvu za infrastrukturu Eduart Đokutaj objašnjavaju za Kosovo onlajn kakva je situacija u Albaniji u pogledu daljeg razvoja inicijative Otvoreni Balkan, i ističu da se regionalna inicijativa nalazi na raskrsnici posle nedavnih izjava Edija Rame koji je sada prednost dao Berlinskom procesu.

Oni smatraju da je Edi Rama nesumnjivo verovao u ideju Otvorenog Balkana, ali da je došlo do nekih izmena u njegovom stavu.

Analitičar Ben Andoni kaže za Kosovo onlajn da je Albanija, do sada, imala manje koristi od Otvorenog Balkana, nego Srbija i Severna Makedonija.

“Sa diplomama je nešto postignuto, ali ne onoliko koliko je trebalo i moglo. Čini se da su Srbija i Severna Makedonija bolje napredovale u ekonomskoj oblasti, i da imaju mnogo zajedničkih projekata i u drugim oblastima, što je nedostajalo Albaniji. Takođe, posle Raminog zahteva za oslabađanje trojice kosovskih policajaca, zarobljenih od strane srpskih policijskih snaga, Otvoreni Balkan je, što se tiče Albanije, došao do kraja. Sva energija Tirane posvećena je Berlinskom Procesu. Tirana očekuje da dobije sredstva iz Berlinskog procesa, iako su sredstva više dodeljena susedima”, kaže Andoni.

Andoni podseća na probleme Albanije.

“Albanija ima probleme sa dobijanjem sredstava, ali i sa upravljanjem tim novcem. Severna Makedonija i Srbija su sposobnije u izradi projekata. Čini se da je naš obrazovni sistem inferiorniji u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana. Ovome moramo dodati činjenicu da nismo uspeli da stvorimo zajedničko tržište sa Kosovom, sa kojim imamo sporazume. Nemamo otvoreno tržište sa Kosovom. Postoje proteksionističke barijere, a kada se to dešava između Albanije i Kosova, zamislite kako bi moglo biti sa Srbijom i Severnom Makedonijom. Nedostaje poverenja, nedostaju kapaciteti. Kašnjenja u kretanju roba traju i danas”, zaključak je Andonija.

Eduart Đokutaj, stručnjak za ekonomiju i finansije i savetnik ministarke za infrastrukturu i energiju Belinde Baljuku, smatra da Albanija ne treba da se oseća kao pobednik ili gubitnik sa Otvorenim Balkanom.

“Mislim da su potpisani sporazumi, prvo četiri, pa još devet, efektivni. Ne verujem da ometaju proces koji će uslediti, jer su ti sporazumi otvorili put za sprovođenje slobodnog kretanja ljudi i roba. Sporazum o robi je bolje sproveden. Mislim da sa Otvorenim Balkanom ne treba da se osećamo ni gubitnicima, ni pobednicima”, rekao je savetnik ministarke.

Đokutaj smatra da je albanska privreda više orijentisana na Italiju ili Grčku.

“Statistike spoljne trgovine koje pokazuju odnos prema zemljama regiona nam govore da su osim sa Kosovom i delimično sa Severnom Makedonijom, razmene sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom na nižem nivou, bez većeg uticaja na albansku privredu. Postoji dosta bilateralnih sporazuma sa Kosovom, koji izgleda postaju efikasni. Kosovo je naš drugi partner za izvoz, dok je uvoz manji. Podrazumeva se da su glavni partneri Albanije - Italija, Grčka i druge zemlje. Takođe, sporazumi o slobodnom kretanju ljudi, u okviru Otvorenog Balkana, do sada nisu dovoljo sprovedeni. Ali Otvoreni Balkan pomaže našim zemljama da se prilagode pravilima Evropske unije”, kaže Đokutaj.