Poseta kineskog predsednika Srbiji: Vidi li se Kosovo iz Pekinga?

Alelksandar Vučić i Si Đinping
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Kine Si Đinping prvi put posle pet godina dolazi u Evropu i od 5. do 10. maja posetiće Francusku, Mađarsku i Srbiju. Sagovornici Kosovo onlajna ističu da poseta Srbiji govori o značaju koji Kina pridaje ovoj zemlji, a da će susret dvojice predsednika, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića u Beogradu, obeležiti ne samo dogovori o daljnim kapitalnim projektima, već i ništa manje značajni tet-a-tet razgovori o aktuelnim događajima u svetu i regionu i za Srbiju ključne teme - Kosovo i Rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Najavljujući evropsku turneju predsednika Sija, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Lin Đijan ocenio je da je ona od velikog značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa Francuskom, Mađarskom i Srbijom, ali i celom Evropom.

On je naglasio da se Kina raduje prilici da “učvrsti i unapredi gvozdeno prijateljstvo sa Srbijom 7. i 8. maja”, a da će dvojica predsednika razgovarati o bilateralnim odnosima i unapređenju odnosa Kine i Srbije.

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne krije da je dolazak kineskog predsednika velika čast za Srbiju zato što je reč ne samo o jednoj od najmoćnijih zemalja sveta, već i o državi koja je izuzetno prijateljska prema Srbiji sa kojom učestvuje u brojnim projektima.

On je dodao da je ponosan na izuzetne odnose dve države i da mu je žao što su se u Evropi čuli i “glasovi” da Srbija ne treba da ugosti kineskog predsednika.

“Žao mi je što sam video da neki evroparlamentarci, pošto ne smeju Makronu ništa da kažu, pa se iživljavaju na Srbiji, pa bi da nam zabrane da ugostimo predsednika Sija. Ponosam sam što će predsednik Si drugi put da poseti Srbiju”, rekao je Vučić.

Istakao je da njihova država kompanija gradi Ekspo 2027, angažujući sve srpske kompanije i podsetio da od 1. jula stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između NR Kine i Srbije koji je potpisan sredinom oktobra prošle godine.

Ovim sporazumom 843 vrste proizvoda iz Srbije bez carine će moći da budu plasirana na kinesko tržište.

Ekonomski i politički aspekti

Vučić je istakao da će tokom razgovora sa predsednikom Sijem inicirati projekte ubrzanog tehnološkog razvoja u sferama u kojima Srbija nema dovolјno znanja: robotici, tehnologiji satelita, letećim automobilima.

“To je način da idemo u korak sa svetom i dalјe razvijamo naše najbolјe odnose”, rekao je Vučić i dodao da su brzi vozovi iz Kine stigli u Srbiju i da će se koristiti u saobraćaju na brzoj pruzi Beograd-Subotica.

Ambasador Kine u Beogradu Li Ming ocenio je da poseta na najvišem državnom nivou predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine.

Na pitanje da li će tema dvojice šefova država biti i rezolucija o Srebrenici i Kosovo i Metohija, ambasador Ming je naglasio da Kina ima jasan stav da je neophodno da se u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijani integritet i dostojanstvo suverenih zemalja. Prema njegovim rečima, što se tiče spornih pitanja njih treba rešavati na osnovu potpunih konsultacija i komunikacija.

"Kina i Srbija su čelični prijatelji i dosledno naše dve zemlje jedna drugoj daju međusobnu nedvosmislenu podršku stavovima o pitanjima od suštinskog interesa i onim značajnim za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", kazao je Ming.

Upitan da pojasni stav Kine po pitanju Kosova, kineski ambasador u Beogadu je bio nedvosmislem.

"Što se tiče pitanja Kosova i Metohije, kineska strana poštuje uvek suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume opravdane brige srpske strane po tom pitanju i ceni napore srpske strane za političko rešenje tog pitanja", naveo je ambasdor i dodao Rezolucija SB UN 1244 bi uvek trebalo da bude temelj i okvir za rešavanje tog pitanja i u tom procesu očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta bi trebalo da bude ispoštovan.

“Ovde ne bi smeli da se primenuju dvosturki standardi”, kazao je Ming.

Ambasador je rekao da je kineska strana primetila, što se tiče rezolucije o Srebrenici da postoji niz sporova po tom pitanju i o tom nacrtu.

"Kineska strana smatra da sve strane treba na osnovu potpune komunikacije i postizanja saglasnosti zajedno da učine stvari u korist regionale stabilnosti, i to treba da bude u korist jačanja solidarnosti i stabilnosti, a ne suprotno", naveo je on.

Značaj posete i simbolika

Analitičar iz "Novog trećeg puta" Dragoslav Rašeta komentarišući posetu kineskog predsednika, kaže za Kosovo onlajn da izbor Srbije za jednu od tri destanacije na evropskoj turneji kineskog predsednika bez sumnje govori o važnosti koji Srbija ima za kineske investicije i kineski uticaj u Evropi.

On dodaje da nije ni malo slučajno što je kineski predsednik odlučio da poseti Srbiju baš 7. i 8. maja podsećajući da se tada navršava 25 godina od Nato bombardovanje amabasade NR Kine u Beogradu.

“Na ovaj način kineski predsednik šalje jasnu poruku da taj događaj nije zaboravljen i da su odnosi Zapada i Kine i dalje nepovoljni”, kaže Rašeta.

Naglašava da je ključni cilj evropske turneje kineskog predsednika Si Đinpinga da u razgovorima sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom popravi zahladne odnose između EU i NR Kine, a da će uz ekonomske, ključne teme razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti pitanje Kosova i Rezolucija o Srebrenici. 

“Ovo je njegova prva poseta Evropi u poslednjih pet godina i svakako će gledati da popravi odnose koji su se udaljili proteklih nekoliko godina između našeg kontinentna i Kine. Politička pozadina za Srbiju svakako će biti situacija u UN, Rezolucija o Srebrenici i generalno pitanje Kosova, ali mislim da će pre svega dominirati ekonomske teme zato što ima još mesec dana do ratifikacije ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine. To će biti glavna tema dolaska Sija Srbiji”, ističe Rašeta za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima činjenica da je kineski predsednik u odabiru zemalja koje će posetiti izabrao i Srbiju govori o važnosti koju ova država ima za kineske investicije i kineski uticaj u Evropi.

“Posetom Srbiji šalje se poruka da Kina misli na Srbiju i da se ti odnosi produbljuju od 2009, a posebno od 2014. sa više investicija. Povećava se obim saradnje i trgovinske razmene i sa te stane ta poseta je ugovarana duži vremenski period”, kaže Rašeta.

Ključna poruka - kontinuitet

Direktor Instituta za pojas i put Bojan Lalić smatra da je ključna poruka posete kineskog predsednika Si Đinpinga - kontinuitet u svakom obliku saradnje, a da je za Srbiju izuzetno značajno prijateljstvo tako velikog igrača na globalnoj i ekonomskoj i političkoj sceni.

“Kada pogledate agentu predsednika Sija, koliko često i koliko zemalja posećuje potpuno je jasno koliki je značaj. Značaj je veliki. Da li u ovom momentu? Nažalost, Srbija je u situaciji da svako malo dođemo u neki momenat, tako da je mnogo važniji taj kontinualni odnos podške prijatelja i oslonca nego konkretan momenat. Naravno, konkretan momenat je izuzetno težak, ali doći će novi, takav nam je život. Prijateljstvo jednog tako velikog igrača na globalnoj i ekonomskoj i političkoj sceni je izuzetno značajno”, objašnjava Lalić za Kosovo onlajn.

Naglašava da je ključna reč kojom se najtačnije može opisati poseta kineskog predsednika Srbiji - kontinuitet.

“Već sada smo na nivou saradnje sa Kinom da je najveće očekivanje koje imamo i koje će zasigurno biti ostvareno jeste kontinuitet. Kontinuitet odnosa, saradnje i u političkom i u ekonomskom i u svakom drugom smislu. Taj kontinuitet i sastanci dvojice predsednika, predsednika vlada svakako govore u prilog tome”, kaže Lalić.

Upitan koje bi mogle biti teme razgovora dvojice predsednika i da li će se na agenda naći i pitanje Kosova, ali i inicijative za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, Lalić kaže je to samo u domenu nagađanja, ali da nema dileme da će se predsednici dotaći svih onih tema koje su u ovom trenutku od izuzetnog značaja za Srbiju.

“Možemo da nagađamo koje će biti teme, ali svakako će to biti one koje su danas izuzetno značajne za Srbiju, ali ostavimo da to bude stvar dvojice predsednika”, rekao je Lalić.

Strateški partneri - čelično prijateljstvo

Akademski direktor osnovnih i poslediplomskih studija u Azijskom kampusu Emlion poslovne škole u Šangaju Nikola Zivlak ocenjuje za Kosovo onlajn da poseta Si Đipinga nosi jasnu političku poruku da su Kina i Srbija strateški partneri koje povezuje čelično prijateljstvo.

“Bilo koji predsednik kada dođe u našu zemlju je značajno, a kada dođe predsednik jedne Kine koja je druga ekonomija sveta to je izuzetno značajno. Pogotovo što je predsednik Si verovatno pored još nekoliko ljudi najmoćniji predsednik na svetu. Kinezi će to videti kao veliku šansu i veliki okidač za neke dalje projekte. Očekujem još veće intenziviranje saradnje, pogotovo u nekim privrednim domenima. Kao profesor univerziteta mene zanima i momenat akademske razmene univerziteta i mislim da će to biti veoma značajno”, kaže Zivlak.

Naglašava da je politička poruka ove posete nedvosmislena: Kina i Srbija su strateški partneri.

“Poseta kineskog predsednika je uvek velika stvar za bilo koju zemlju, a pogotovo male države kao što je naša. Politička poruka te posete je definitivno da su Kina i Srbija strateški partneri, da imaju čelično prijateljstvo”, ističe Zivlak.

To objašnjava činjenicom da će kineski predsednik tokom evropske turneje posetiti još samo Mađarsku i Francusku.

Naglašava da će u fokusu razgovora dvojice predsednika biti ekonomske teme i projekti koji su u toku.

Na pitanje da li posetu predsednika Sija Srbiji ima i simboličnu poruku s obzirom na aktuelne događaje na Kosovu, a zatim i pitanje usvajanja Rezolucije o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN, profesor Zivlak nema dilemu da ova poseta ima i jaku političku poruku.

“U tom smislu veoma je značajna poseta. Kina nas podržava i po pitanju Kosova, ali i svih otvorenih pitanja, naravno i Srebrenice, tako da u tom smislu simbolika je veoma jasna: Kina stoji uz nas, to je prijateljstvo. Narod treba da bude pozitiva u vezi sa posetom predsednika Sija”, zaključio je Zivlak.