Hoće li bivši Kušnerov savetnik sada kao specijalni izaslanik Pariza biti od koristi za region?

Izaslanik MSP Francuske za Zapadni Balkan Rene Trokaz
Izvor: X/Rene Trokaz

To što je Pariz imenovao novog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan bio je očekivan potez, pogotovo imajući u vidu francusko-nemački plan za Kosovo, smatraju sagovornici Kosovo onlajn, ali "upada u oči" to što je izbor pao baš na Renea Trokaza, diplomatu koji je nekada bio blizak saradnik Bernara Kušnera, prvog šefa Unmika u godinama neposredno nakon bombardovanja SRJ.

Angažman Kušnera na Balkanu pratile su brojne kontroverze, uključujući i njegovo negiranje postojanja "žute kuće" i trgovine ljudskim organima. Bio je i šef francuske diplomatije 2008. kada je Pariz priznao nezavisnost Kosova, pa se postavlja pitanje šta Francuska imenovanjem Trokaza, nekada bliskog saradnika Kušnera, može da doprinese regionu.  

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske navelo je da je imenovanje Trokaza u skladu sa pojačanim angažmanom Francuske u regionu, u kontekstu približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Trokaz je bio savetnik u kabinetu Kušnera, u vreme kada je on bio šef diplomatije, i ima iskustva u kriznim područjima, sa bezbednosnim rizicima, poput Izraela i Kipra.

Penzionisani francuski pukovnik Žak Ogar je u intervjuu za Kosovo onlajn na pitanje da li poznaje Trokaza poručio je da je zabrinut uvek kad čuje ime Bernara Kušnera.

"Ne poznajem Trokaza, ali kada čujem ime Kušnera, koji je bio umešan u toliko skandala, definitivno sam zabrinut", naveo je Ogar.

Viša naučna saradnica, istoričar Aleksandra Kolaković ocenila je za Kosovo onlajn da Francuska, još od 2019, od strategije za Zapadni Balkan koja je postala javna aprila te godine, pokazuje povećano interesovanje za sve što se događa u regionu, od političkog, preko ekonomskog do obrazovnog i kulturnog aspekta.

"U tom kontekstu su prepoznate i te oblasti koje su od izuzetne važnosti za Francusku u smislu bezbednosti, što je svakako prostor Kosova i Metohije, i naravno tu je i Bosna i Hercegovina, pa je potrebno ovo sadašnje imenovanje specijalnog izaslanika Rene Trokaza posmatrati i na taj način", smatra Kolaković. 

Dodaje da postoji bezbednosni aspekt koji je ugrožen u ovom trenutku i koji takođe treba dovesti u vezu sa velikim promenama u međunarodnim odnosima i, kako kaže, izmenjenom situacijom u svetu od perioda rata u Ukrajini. 

"Sa druge strane, ono što je naglašeno jeste da je pojačana aktivnost Francuske u kontekstu evrointegracija regiona. I jedan od zadataka Trokaza je ne samo da prati odnose u regionu, ne samo bezbednosni aspekt, već i da pomogne proces evrointegracija regiona što je sada već u kontekstu onoga što se pominje kao godine ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU", rekla je Kolaković. 

Podsetila je na plan za 2029. i 2030. godinu i agendu evropske zajednice koja će se ovih dana sastati u Španiji ističući da je "to sve povezano".

"A potrebno je posmatrati ovo i u kontekstu toga da druge države imaju specijalne izaslanike za Zapadni Balkan - Velika Britanija, Nemačka, SAD i naravno tu je i evropski specijalni izaslanik i u tom kontekstu i Francuska želi da ojača svoje pozicije u diplomatskom pogledu, ali  i u pogledu nemačko-francuskog plana za Kosovo i Metohiju, jer je Francuska jedan od tvoraca tog plana", navodi Kolaković.

Kaže da bi trebalo uzeti u obzir da je Rene Trokaz diplomata koji ima iskustvo u Francuskoj ali i van nje. 

"Da, Trokaz je bio jedan od savetnika Bernara Kušnera, kada je on bio ministar spoljnih poslova Francuske, a to je period 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i kada je Francuska priznala tu nezavisnost. Ime Bernara Kušnera nosi izuzetnu težinu i uglavnom negativan predznak kada je reč o Srbiji i Srbima. Međutim, možemo da naglasimo da je Trokaz neko ko je imao i drugo diplomatsko iskustvo u kriznim područjima, sa velikim bezbednosnim rizicima, govorim o Jerusalimu, Izraelu i Kipru", kaže Kolaković.

Smatra da je u tom kontekstu sigurno da će njegovo poznavanje problema i mogućnost rešavanja kriza biti veoma dragoceno.

"S obzirom na to da je već bio involviran u neke od tih krugova francuske diplomatije koje imaju određeni stav prema Kosovu kao nezavisnoj državi i uzimajući stav Francuske u obzir, to će svakako imati važne posledice po njegovo mišljenje. Ali ako se uzmu i ostali aspekti njegovog iskustva u obzir, koji takođe nisu vezani samo za Kosovo već su okrenuti ka deeskalaciji nasilja u regionu, ka integrativnim faktorima povezivanja, posebno ekonomskim, i naravno evrointegracije, tu postoji veliki prostor za diplomatsku saradnju", ističe. 

 Istoričar dr Aleksandar Rastović kaže za Kosovo onlajn da imenovanje francuskog izaslanika za Balkan Renea Trokaza ne daje mnogo nade da će biti objektivan u svom odnosu, ističući da ne bi trebalo zanemariti činjenicu da je bio savetnik Bernara Kušnera, koji nikada nije imao blagonaklon stav prema Srbima.

Rastović kaže da je veliki broj zemalja - SAD, Nemačka, Velika Britanija pa i Francuska imenovao specijalne izaslanike za Zapadni Balkan, a da situacija postaje sve gora sa sve većim brojem tih izaslanika, što je, kako je kazao, jedan veliki paradoks. 

"Bojim se da je ovo još jedan igra velikih sila da se skrene pažnja sa neuspeha NATO zemalja na prostoru Ukrajine i da se sada čitav taj neuspeh opravda pred domaćom javnošću tako što će se pompezno imenovati diplomatski predstavnici za prostor Balkana. Time se skreće pažnja sa Ukrajine, sa namerom da se ovde prenese ratni vihor, što bi bila katastrofa za sve narode Balkana", kaže Rastović. 

Podseća da ratovi na Balkanu nisu lokalizovan i koncentrisani na uže područje.

 "On se uvek vremenom razbukta proširi na ostale zemlje i narode, istorija nas uči da se to dešavalo u prošlosti. Sukobi na Balkanu nisu bili lokalnog karaktera, uvek su se širili i dobijali obeležje šireg regionalnog, pa i evropskog i svetskog rata. Tako da se bojim da je to samo maska za domaću javnost tih zemalja , koje su se i te kako uplele u specijalnu operaciju u Ukrajini i sada pokušavaju potpirujući nestabilnost i ratne vihore na prostoru Balkana, još jednom, na neki način spasu svoju čast i opravdaju ogromna finansijska sredstva koja plaćaju obveznici tih zemalja, a koje su oni uložili u ratne operacije na prostoru Ukrajine", kaže Rastvović. 

Dodaje da sama činjenica da je novi izaslanik francuske vlade za Zapadni Balkan bio savetnik Bernara Kušnera, koji se, kako kaže, nije "pokazao po dobru na prostoru bivše Jugoslavije", nešto govori. 

"Podsetiću vas na ulogu koju je Kušner imao u ratu u Bosni i Hercegovini, lekare bez granica gde je srpska strana optuživana za sva zla ovog sveta. Zatim njegova uloga kasnije za opravdavanje ratnih zločina nad srpskim narodom na prostoru Hrvatske u ratnoj operaciji 'Oluja"' 1995. godine, pa njegova uloga na KiM, nerazjašnjena uloga oko trgovine organima na prostoru severne Albanije. To sve nikako ne može uveriti da su namere novog izaslanika, koji je bio savetnik Kušnera, časne i da će biti usmerene na objektivno tretiranje i srpskog i albanskog naroda na ovim prostorima", kazao je. 

 Ističe da je kao istoričar veoma rezervisan "prema toj vrsti medijacije, odnosno posredovanja, posebno kada se radi o takvoj ličnosti koja je bila savetnik Kušnera".