Na koji način će događaj u Banjskoj uticati na budućnost Srba na severu?

Policija u Leposaviću
Izvor: Kosovo Online

Nakon poslednjih tragičnih dešavanja u Banjskoj, Srbi bi mogli da budu suočeni sa nastavkom još jače policijske represije i brojnim pritiscima, zbog čega je sada ključno pitanje kako stabilizovati sever Kosova, očuvati mir i osigurati bezbednost za sve koje žive na tom prostoru, ukazuju sagovornici Kosovo onlajna.

Poznavaoci prilika nemaju dilemu da su dešavanja u Banjskoj proces normalizacije odnosa, koji je ionako bio potpuno neuspešan, vratili nekoliko godina unazad i da su sada na potezu međunarodni akteri, kako bi se strasti smirile i sprečili slični incidenti u budućnosti. A te incidente mnogi već naslućuju, jer se iz Prištine najavljuje nastavak represije prema Srbima i dalje aktivnosti specijalnih policijskih snaga.

Mada još nema detaljnih i pouzdanih informacija o tome šta se zaista dogodilo u Banjskoj, očekuju veće pritiske i na Beograd i na Srbe na Kosovu, jer su u dosadašnjoj interpretaciji dramatičnih događaja, navode, i u Prištini i na Zapadu uglavnom govori o njihovoj odgovornosti. 

Srbi sa Kosova ne kriju da je nakon događaja u Banjskoj ostao strah i da ne isključuju nove incidente. Tako politički analitičar iz Gračanice Aleksandar Gudžić navodi da su nakon "ratnih scena" u Banjskoj, gde su poginula četvorica Srba i albanski policajac, na gubitku svi, i da znajući sve ono što je proteklih meseci i godina radila Priština, nije isključeno da dođe do novih incidenata i sukoba, jer jedno nasilje povlači drugo. 

I Kurtijeva poruka da posle Banjske više "ništa ne može biti isto" za Srbe na Kosovu zvuči zlokobno, posebno imajući u vidu da im je samo nekoliko dana pre toga, nakon neuspeha runde dijaloga u Briselu, poručio da će da "pate i plate". Odmah zatim usledila su hapšenja i bombaški napadi na kuće predstavnika srpske zajednice.

Beograd, s druge strane, ukazuje da Srbi na Kosovu godinama trpe Kurtijev teror, da su upozoravali da situacija može da eskalira i da je hitno potrebno da Kfor preuzme bezbednosnu kontrolu nad severom kako bi se sprečilo dalje nasilje. 

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže za Kosovo onlajn kaže da su dešavanja u selu Banjska u nedelju zaista tragična i nesrećna i podseća da su danas dani žalosti i u srpskim sredinama na Kosovu, ali i u Prištini.

"Svako oplakuje svoje mrtve, osećam i lično obeshrabrenje da se ovako nešto desilo i da je došlo do ovakvog incidenta koji nas je vratio mnogo godina unazad. Sada je ključno pitanje kako stabilizovati sever, kako ostvariti mir jer znamo da je i pre ovog događaja bilo puno izazova u ostvarivanju mira, kreiranju bezbednosti na severu. Sa ovim biće još teže", naveo je.

Smatra da sada ključnu ulogu, pre svega, imaju međunarodni akteri da zaustave svaki vid nasilja na severu.

Ipak, naglašava Mijačić, ključna je uloga Beograda i Prištine i to u pravcu smirivanja strasti i pristupanja ovom događaju na otvoren način, kako ne bi došlo do sličnih incidenata u budućnosti.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da više ništa neće biti isto nakon ovih dešavanja, Mijačić kaže da je on, nažalost, u pravu.

"Nakon ovog incidenta zaista više ništa nije isto. Nama se to možda ne sviđa jer čujemo od Kurtija, ali nakon ovog incidenta, nakon ubistva kosovskog policajca, nakon svih ovih tragičnih smrti srpskih mladića, više ništa nije isto i postavlja se pitanje kako nastaviti dalje. Postoji mogućnost da će se to nastaviti kroz policijsku represiju, različite pretrese, različite kontrole, veći broj pripadnika specijalnih policijskih snaga - ukoliko se to desi, opet će postojati neka reakcija, nažalost. Nije rešenje u nasilju, ovde je rešenje u diplomatiji, u traženju mirnog, političkog rešenja", poručio je Mijačić.

Kako dodaje, istorija nas uči da kroz primenu bezbednosnih i paramilitarnih formacija ne možemo doći do mira, već samo za pregovaračkim stolom.

"Otuda je i ključna diplomatija i želja i volja da se stvori mir na ovom prostoru", kaže Mijačić.

Navodi da će međunarodna zajednica reagovati nakon ovih događaja, kao i da će se njihova reakcija odnositi pre svega na pritiske prema Beogradu.

"Negde je i Beograd odgovoran za ovakva dešavanja, a to se donekle vidi i kroz komunike koji imaju i međunarodni emisari i predstavnici diplomatskih predsedništva i zvaničnici političkog Zapada", navodi. 

Ističući da je Beograd u jako teškoj poziciji, Mijačić se osvrće i na ponovljeni zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavnicima zemalja Kvinte da Kfor preuzme bezbednosnu kontrolu u potpunosti na severu i kaže da taj zahtev postoji dugi niz godina.

"Nakon ovog incidenta nisam siguran da će taj zahtev biti usvojen, ali moraju se tražiti rešenja kako bi se smirila situacija na terenu. Onog trenutka kada su srpski policajci izašli iz institucija, od tog trenutka Srbi više nisu mogli nasilnim akcijama da rešavaju bilo kakve probleme, već samo mirnim putem, mirnim otporom, demokratskim sredstvima i diplomatijom može se tražiti povoljno rešenje, a kroz upotrebu policijskih, parapolicijskih i bilo kakvih drugih formacija, niko neće dobiti ništa, a naročito ništa neće dobiti Srbi na severu Kosova", zaključuje Mijačić. 

U okolnostima nastalim nakon tragičnih dešavanja u Banjskoj može se očekivati nastavak iste politike Kurtija koja je i dovela do ovog incidenta, kao i nastavak represije Prištine, smatra nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, dodajući da nije uveren da se od međunarodne zajednice mogu očekivati značajniji potezi koji bi vodili ka smirivanju situacije.

"Desilo se ono na šta smo upozoravali već šest meseci, nažalost, ovog puta sa žrtvama. To je direktna posledica sprovođenja jedne politike i represije Prištine koja očigledno nije mogla više da se toleriše. Imajući u vidu reakcije zapadnih centara moći, očigledno je da Kurti ima razumevanje za ono što se dešava i da su sve ocene ovog događaja na njegovoj strani. U takvim okolnostima možemo očekivati samo nastavak takve politike, represije i potpunu neizvesnost kada je reč o položaju srpskog naroda, da ne govorim o dijalogu ili bilo kojoj varijanti političkog rešavanja ovog problema", kazao je Milivojević za Kosovo onlajn. 

On ukazuje da se za sada jedino može čuti osuda srpske strane i da niko ne spominje srpske žrtve.

Jedan od argumenata da će se represija nastaviti po Milivojeviću je i to što je Priština proglasila četiri opštine na severu Kosova "zonom antiterorističkih operacija".

"To je već i pravni i bezbednosni okvir za nastavak represije i ne zaboravimo ostale su duge cevi i sve one strukture, nema reakcije Kfora, međunarodnih faktora, tako da je u tim okolnostima jedino za očekivati nastavak represije i dizanje nivoa eskalacije koju smo do sada imali", navodi.

Prema njegovim rečima, sada je potpuno odsustvo poverenja i pitanje je da li ima o bilo čemu da se razgovara imajući u vidu da ovo predstavlja vetar u leđa Kurtiju i da mu je alibi za politiku koju je vodio, da nema govora da on promeni stav oko Zajednice srpskih opština i da razgovara o nečemu što bi moglo da bude vraćanje u dijalog.

"Kada je reč o srpskoj strani - dijalog nema alternativu, to je racionalna i realna osnova, sve drugo je sukob. Srbija neće snositi odgovornost za buduće poteze, važno je što i ovoga puta nije učestvovala i ne snosi odgovornost. Sada je  sve je u rukama Zapadnih centara - u Vašingtonu i većine u Briselu", navodi diplomata.

Kako pojašnjava, jasno je šta se može očekivati i iz izjave specijalnog izaslanika Nemačke Manuela Zaracina koji je u razgovoru sa Kurtijem u Prištini posle incidenta u Banjskoj nedvosmisleno rekao da Berlin podržava prištinsku stranu.

Milivojević ukazuje da sadašnja situaciju Srbiju dovodi u drugačiju poziciju, a to je da više nema razgovora o statusnim pitanjima.

"Ta priča je završena i svaki pokušaj da na tom planu neko gradi poziciju, mislim da nema nikakvog osnova", poručuje.

Smatra i da ovo mora da dođe na dnevni red, kako kaže, onih koji su nadležni, a to je Savet bezbednosti UN, Kfor, međunarodni faktori koji apsolutno na Kosovu imaju situaciju pod kontrolom i sve što se bude dešavalo u narednom periodu će zavisiti od njih.

Ukazuje da još nemamo punu informaciju o tome šta se dogodilo u Banjskoj.

"Mi imamo informacije samo s jedne strane, uključujući i njihovu interpretaciju događaja. Nema korekcije toga, utisak je da i Zapad podržava takav pristup, ali to nije istina u celoj priči. Jako je važno videti ko stoji iza, čemu je bilo namenjeno, šta je cilj, jer je očigledno da je Beograd bio izuzet iz ovoga u svakom smislu. I postoji jedna izuzetno značajna koincidencija - do ovog je došlo u trenutku kada je Priština bila u defanzivnoj poziciji, u ozbiljnom problemu, posle neuspelih razgovora u Briselu, i naročito posle verifikacije principa na Generalnoj skupštini UN. Posle toga se desila Banjska. Neizbežan je utisak da postoji neka korelacija. Ta koincidencija i korelacija je očigledna jer niko nije lud u ovoj zemlji da 'puca sebi u nogu'. Nisam uveren da ćemo saznati istinu baš zbog toga što nekome ne odgovara da se sazna", ispričao je.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da posle ovih dešavanja ništa neće biti isto, Milivojević kaže da on ima cilj da potpuno osvoji sever Kosova, da promeni potpuno faktičko stanje.

"Hoće da kaže da je bio u pravu kada je govorio o kriminalcima, da ima argumente za politiku koju vodi i dve stvari - da neće odustati od svoje politike potpunog osvajanja severa, i drugo, da nema nameru da Srbima bilo šta da oprosti. To je užasna poruka, opasna, trebalo bi drugi da se zamisle nad tom porukom, jer nisam siguran ni da će Srbi tako lako da napuste svoja ognjišta, niti da će Srbija da se odrekne dela svoje teritorije", ukazuje Milivojević.